hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Ennyit költenek ápolási eszközökre

Mintegy 1400 elektronikusan mozgatható multifunkcionális ápolási ágy, intenzív ágy és kiegészítői érkezik a kórházakba június végéig, ezzel véget ér az ápolási eszközbeszerzés első üteme.

Az „Egységes ápolási eszközpark kialakítása” elnevezésű (EFOP-2.2.0-16-2016-00003) projekt első szállítási ütemének részeként 80 db elektronikusan mozgatható multifunkcionális ápolási ágy, 12 db intenzív ágy, a hozzájuk tartozó infúziós állványok, matracok és kórházi textíliák, továbbá antidecubitus matracok szállítása történt meg ezen a héten Szombathelyre, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kiemelten fontosnak tartja az egészségügyi szakdolgozók élet- és munkakörülményeinek javítását, ezért két projekt keretei között, összesen 16,5 milliárd forintot fordít erre a területre. 8 milliárd forintosból megújul a kórházak ápolási eszközparkja, és további 8,5 milliárdos beruházással a nővérszállók felújítása és új szállók kialakítása történik meg 2020. első negyedév végére.

Húszezernél több ápolási eszköz − többek között intenzív ágyak, korszerű betegágyak, felfekvést megelőző matracok, gördíthető infúziós állványok, fecskendős infúziós pumpák − beszerzése járul hozzá a megfelelő eszközellátottság megteremtéséhez és a szakdolgozók munkakörülményeinek javításához 64 ÁEEK fenntartású intézmény 71 telephelyén és a három egyetemi helyszínen. A 8 milliárd forint összköltségű, az ÁEEK konzorciumvezetésével és a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem részvételével megvalósuló projektnek köszönhetően kb. 3.700 fő képzése is megvalósul 61 helyszínen, egyrészt az újonnan beszerzett eszközök eredményes alkalmazása és a biztonságos és szakszerű betegmozgatás elsajátítása, másrészt a kiégés megelőzése érdekében.

Multifunkcionális ágyak érkeznek a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba (Fotó:ÁEEK)
Multifunkcionális ágyak érkeznek a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba (Fotó:ÁEEK)

Az „Egészségügyi szakellátók szállóinak fejlesztése” elnevezésű (EFOP-2.2.0-16-2016-00001) projekt a szakmailag felkészült, elkötelezett egészségügyi szakemberek megtartása, a szakmaelhagyás, illetve az egészségügyi humánerőforrás elvándorlásának megelőzése érdekében 14 megyei kórház 16 helyszínén – többek között Szombathelyen új nővérszálló kialakításával – fejleszti az egészségügyi szakdolgozók lakhatási körülményeit. A szakdolgozók elhelyezési lehetőségeinek bővítése és a szállók színvonalának emelése a munkavállalók számára vonzóbbá teszi a felkínált munkahelyeket, az egészségügyi intézmények vezetői számára pedig újabb eszközt biztosít a jó szakemberek megtartására és a hiányszakmák betöltésére. A fejlesztések az Európai Unió támogatásával és az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósulnak meg.

hirdetés

Könyveink