hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

Emeli a narkolepszia kockázatát H1N1-influenza

Az alvászavar egy ritka formája, a narkolepszia kockázatát növelheti a H1N1-influenza amerikai szakemberek szerint.

A Stanford Egyetem orvostudományi iskolájának kutatói kimutatták, hogy a H1N1-influenzaszezon csúcsától számított öt-hét hónapon belül jelentősen megnövekszik a narkolepsziás esetek száma. Az ilyen elalvási zavarban szenvedők hirtelen és váratlanul elalszanak.

Felfedezésük ellentmond annak az Európai Gyógyszerügyi Hatóság által egy hónapja közzétett figyelmeztetésnek, amely a H1N1-influenza ellen Pandemrix néven forgalmazott védőoltás mellékhatásának tulajdonítja a narkolepszia keletkezését, Európában észlelt esetek meredek növekedése kapcsán.

Az amerikai szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy a védőoltás korlátozása éppen ellentétes hatást váltana ki, növekedne az influenzás fertőzések száma.

"...Ezek az eredmények erőteljesen jelzik, hogy a légutak téli megbetegedése, köztük az A-típusú influenza, ezen belül a H1N1-fertőzés erősítheti a narkolepszia kialakulását" - írta Emmanuel Mignot az Annals of Neurology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A stanfordi kutatók korábbi tanulmányok megállapításait idézve rámutatnak arra, hogy számos ember genetikailag hajlamos a narkolepsziára, és ki is alakul náluk, ha valami külső tényező, például fertőzés megzavarja immunrendszerüket.

A szakemberek 906 kínait vizsgáltak, akiknél 1998 és 2011 között narkolepsziát diagnosztizáltak, és megállapították a betegség kialakulásának szezonális jellegét. Legkevésbé novemberben, leggyakrabban áprilisban, az influenzaszezon csúcsától számítva öt-hét hónappal jelentkezett. A 2009-es H1N1-influenzaszezon nyomán megháromszorozódott a betegség, ám csak a tanulmányozott betegek 5,6 százaléka volt beoltva védőoltással - mutatták ki a kutatók.

Egy hónapja az Európai Gyógyszerügyi Hatóság azt javasolta, hogy húsz év alattiaknak csak akkor adják be a Pandemrixet, ha más vakcina nem áll rendelkezésre, mert az oltás ritka mellékhatásaként narkolepszia jelentkezhet.

2009-ben, a H1N1-vírus globális elterjedése után világszerte mintegy 30 millió, Nagy-Britanniában több mint hatmillió adag Pandemrix-vakcinát használtak fel - emlékeztetett a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása.

Az európai hatóság vizsgálata azután indult, hogy főként Finnországból és Svédországból, de kisebb arányban Izlandról és Nagy-Britanniából is jelzéseket kapott a narkolepsziás esetek számának növekedéséről a gyerekek és kamaszok körében.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.