2021. december. 07., kedd - Ambrus.
hirdetés
hirdetés

Elvégezték a századik tüdőtranszplantációt Magyarországon

Elvégezték a századik tüdőtranszplantációt a magyar tüdőtranszplantációs program alapján, közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A közleményben idézték Kásler Miklós emberierőforrás-minisztert, aki videójában azt mondta: a századik műtét január 29-én az Országos Onkológiai Intézetben volt. A beteg már túl van operatív időszakon, és tart a késői rehabilitációja.

A programmal kapcsolatban kiemelte, hogy hamarosan átadják az onkológiai sebészet új mellkassebészeti műtőblokkját, amelyet a kormány hárommilliárd forinttal támogatott. Az új műtőblokknak köszönhetően határon túli magyarok is részt vehetnek majd a magyar tüdőtranszplantációs programban.

Az első magyar tüdőtranszplantációt 2015. december 12-én végezték el az Országos Onkológiai Intézetben. A magyar tüdőtranszplantációs program először a Bécsi Egyetem transzplantációs programjának részeként indult, 2020 szeptembere óta pedig önálló európai programként működik - olvasható a közleményben.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Átlagemberként egyelőre továbbra is azt tehetjük mint eddig: ne hagyjuk terjedni (maszk, közösségi rendezvények kerülése, légzési és kézhigiénia, stb.), éljünk az oltás lehetőségével és figyeljünk oda az aktuális intézkedésekre.

Több kutatás igazolta, hogy a magasabb férfiak rövidebb életre számíthatnak, mint alacsonyabb társaik, mégsem ez a legfontosabb tényező a várható élettartamnál.