hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A légzőszervi rehabilitáció előnyei

A légzőszervi rehabilitáció egyre nagyobb jelentőségű a krónikus légzőszervi betegek kezelésében. Míg az elmúlt évtizedekben betegeink többnyire COPD-ben szenvedő vagy tbc-n átesett betegek voltak, napjainkban egyre nagyobb jelentőséget kap a tüdőtranszplantáltak, a tüdőfibrózisos és a malignus tüdődaganatos, valamint a covidos betegek rehabilitációja. A rehabilitáció hatására javul a betegek terhelhetősége, általános állapota, valamint életminősége, csökkennek a panaszaik és nő a túlélésük.

A krónikus légúti betegségekben szenvedő betegek légzőszervi rehabilitációja komplex kezelés, amelynek legfontosabb részei a terheléses tréning, a légzőtorna, a fizioterápia, az expektoráltatás, az oktatás, a pszichológiai és szociális támogatás, a diétás tanácsadás és a dohányzásról való leszoktatás. A rehabilitáció után javul a betegek fizikai és pszichikai állapota, akárcsak az életminőségük (1, 2).

 

A légzőszervi rehabilitáció teammunkát igényel. A team vezetője a tüdőgyógyász szakorvos, aki légzőszervi rehabilitációs szakvizsgával is rendelkezik, további tagjai pedig szakorvosok, rezidensek, gyógytornászok, nővérek, szakasszisztensek, fizioterapeuták, pszichológusok, szociális nővér, masszőr, szabadidős és kézműves foglalkozáshoz értő szakemberek, valamint a különböző egyházak képviselői. 

 

A rehabilitáció legfontosabb elemei

 

1. A tulajdonképpeni kezelést a betegek kiválasztása és az állapotuk felmérése előzi meg. Ennek során kiválasztjuk a rehabilitációra alkalmas betegeket és felmérjük a funkcióvesztés mértékét. Az állapotfelmérés során az alapvizsgálatok során (légzésfunkció, EKG, mellkasröntgen, vérgázvizsgálat, pulzus- és vérnyomásmérés) terheléses vizsgálatot, ergospirometriát vagy 6 perces járástesztet végzünk. Az ergospirometria szobakerékpáron vagy futószőnyegen történik, orvos irányítása alatt. 

 

2. A terápia alapját a terheléses és az állóképesség-tréningképezi. A betegek ezenkívül légzőtornán vesznek részt, különböző légzési technikákat (kilégzés ajakfékkel, diafragmatikus és előredőlésben történő légzés stb.) tanulnak meg. A terápia része a mellkasi fizioterápia is, amelynek során a váladék eltávolítását segítjük elő, az expektoráns- és az aeroszolkezelést egyénre szabott fizioterápiával (irányított köhögés, forszírozott kilégzési technikák, mellkas ütögetése, vibrációja, flutter, KS pipa, PEP maszk, rekeszizomtréner) egészítjük ki.   

 

3. A betegek oktatása a rehabilitáció szerves részét képezi, hiszen így tudják megérteni a betegek a betegségük lényegét, illetve így ismerhetik meg a kezelési lehetőségeket, azok hatásait, mellékhatásait és a betegség prognózisát is. Itt sajátíthatják el továbbá azokat az életmódbeli, kezelési és táplálkozási lehetőségeket, amelyek segítségével ő maguk is hozzájárulhatnak gyógyulásukhoz és panaszaik enyhítéséhez. 

 

4. A diéta, vagyis a megfelelő táplálkozás nélkülözhetetlen a betegek rehabilitációja során. Ebben dietetikus szakember van a segítségünkre, aki egyénre szabottan állítja be a megfelelő kalóriabevitelt, a roboráló vagy kalóriaszegény étrendet (3).

 

5.Mivel a krónikus légzőszervi betegek állapota a kezelések hatására csak részben javul, ezek a betegek állandó kezelésre szorulnak. Gyakori náluk a visszatérő súlyos, néha életveszélyes nehézlégzés, és mivel a betegek állapota kiszámíthatatlan, gyakran alakulhat ki náluk halálfélelem, pánik és depresszió is. Ezért rendkívül fontos ezeknek a betegeknek a pszichoszociális támogatása, melyet pszichológus szakember vagy pszichiáter végez. A terápia egyéni és csoportos tréningekből, relaxációból, illetve a stresszkezelés megtanulásából áll. 

 

6. Elengedhetetlen, hogy a dohányzásról való leszoktatás is része legyen a rehabilitációnak, amelyhez ugyancsak szükséges a pszichológus segítsége is.

Forrás: MT
Forrás: MT
 

A Covid-19-fertőzésen átesett betegek rehabilitációja

 

Az évek során rehabilitációban részt vevő betegcsoportokon kívül napjainkban egyre nagyobb jelentősége lesz a Covid-19-fertőzésen átesett betegek rehabilitációjának. Azoknak a betegeknek, akiknek pulmonális szövődményei voltak, számos tüneteik lehetnek: kis terhelésre vagy nyugalomban is jelentkező nehézlégzés, fáradékonyság vagy depresszió. Ezeknek a betegeknek a rehabilitációja hasonló, mint a más krónikus légzőszervi betegséggel élőknek (4). Az intenzív osztályon kezelt betegek rehabilitációjának már az intenzív osztályon el kell kezdődnie, amit majd folytatni kell a speciális (Covid) és a rehabilitációs osztályon, a megfelelő járványügyi szabályok figyelembevételével. A rehabilitáció során a betegeknek légzőizom- és erőfejlesztő tréninget kell végezniük, amit szükség esetén expektoráltatás egészít ki. A pszichés állapot kezelése és az emésztési funkciók rendezése szintén igen nagy jelentőségű (5). Kínai szerzők közleménye alapján azoknak a kórházban fekvő fertőzött betegeknek javasolt a légzőszervi rehabilitáció, akik nehézlégzésről, fáradékonyságról, depresszióról panaszkodnak, hiszen ezeknek a betegeknek az életminősége javulni fog. 

Ugyanakkor a súlyos, kritikus állapotban levő betegek számára is igen fontos a rehabilitáció. Ezen betegek számára az ágyban a testhelyzet változtatása és szükség esetén expektoráltatás javasolt. Az emittált betegek számára hasznos lehet az oktatóvideó, illetve az interneten keresztül követhető fizioterápia (6). Covid-fertőzésen átesett idős betegek számára is javasolt a légzőszervi rehabilitáció, mivel rehabilitáció után javulnak a betegek légzésfunkciós értékei és az életminőségük, csökken a szorongásuk és depressziójuk (7). 

 

Tüdőtranszplantációra váró és malignus tüdődaganatos betegek

 

Az említett betegcsoporton kívül külön említendők a tüdőtranszplantációra váró, illetve a transzplantáción átesett betegek, a tüdőfibrózisban szenvedők és a malignus tüdődaganattal élő betegek. A transzplantációra váró betegeket fel kell készíteni a műtétre, majd az azon átesetteknél tovább kell folytatni a rehabilitációt. Bár lehet, hogy az első hónap csak szerényebb eredményeket hoz, irodalmi adatok alapján mindenképpen folytatni kell a rehabilitációt, hiszen a későbbiekben további állapotjavulás következik be (8). A tüdőrákos betegek rehabilitációja már a kivizsgálás alatt elkezdhető, mert ezáltal felkészítjük a beteget a diagnózisra és a várható kezelésekre. Emellett már műtét előtt javíthatjuk a beteg légzési státuszát, illetve fizikai és pszichikai állapotát. Fontos megemlíteni a kemo- és radioterápia alatt és után végzett rehabilitációt is, amely jelentősen javíthatja ezeknek a betegeknek az általános állapotát és életminőségét (9). 

 

Összefoglalás

A légzőszervi rehabilitáció minden krónikus légzőszervi beteg számára javasolt, méghozzá egyénre szabottan, megfelelően képzett szakemberek bevonásával. Azért, hogy minél több krónikus beteg hozzáférjen ezekhez a kezelésekhez, a jelenleg meglévő fekvőbeteg-osztályokon működő légzőszervi rehabilitáció mellett indokolt a kezelés minél szélesebb körű ambuláns elterjedése is.  

 

IRODALOM

 

1. Spruit MA, Singh SJ, Garvey C, et al. An official American Thoracic Society/European Respiratory Society statement: key concepts and advances in pulmonary rehabilitation. Am J Respir Crit Care Med. 2013;188:e13.

2. Rochester CL, Vogiatzis I, Holland AE, et al. An Official American Thoracic Society/European Respiratory Society Policy Statement: Enhancing Implementation, Use, and Delivery of Pulmonary Rehabilitation. Am J Respir Crit Care Med. 2015;192:1373.

3. Somfay A: Tüdőgyógyászati rehabilitáció, Pulmonológia (szerk: Losonczy Gy., Müller V., Horváth G., Tamási L.). Medicina Zrt., Budapest, 2020;301−309.  

Ries AL, Bauldoff GS, Carlin BW, et al. Pulmonary rehabilitation: Joint ACCP/AACVPR evidence-based clinical practice guidelines. Chest. 2007;131:4S−42S

4. Polastri M, Nava S, Clini N, Vitacca M, Gosselink R. COVID-19 and pulmonary rehabilitation: preparing for phase three, European Respiratory Journal. 2020;55:2001822; DOI: 10.1183/13993003.01822-2020

5. Yang F, Liu N, Hu JY, Wu LL, Su GS, Zhong NS, Zheng ZG. Pulmonary rehabilitation guidelines in the principle of 4S for patients infected with 2019 novel coronavirus (2019-n CoV) PMID: 32164083 DOI: 10.3760/cma.j.issn.1001-0939.2020.03.007

6. Zhonghua J, Hu H, Zhi XZ. Recommendations for respiratory rehabilitation of coronavirus disease 2019 in adult. 2020 Apr 12;43(4):308−314., doi: 10.3760/cma.j.cn112147-20200228-00206.

7. Liu K, Zhang W, Yang Y, Zhang J, Li Y, Chen Y. Respiratory rehabilitation in elderly patients with COVID-19: A randomized controlled study. Complement Ther Clin Pract. doi: 10.1016/j.ctcp.2020.101166. Epub 2020 Apr 1.

8. Munro PE, Holland AE, Bailey M, Button BM, Snell GI. Pulmonary rehabilitation following lung transplantation. Transplant Proc. Jan-Feb 2009;41(1):292−295.

9. Máthé Cs. Rehabilitáció tüdőrákban. Med Thor. 2016;69(5):300−304.

DR. MÁTHÉ CSABA, Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar, Tüdőgyógyászati Tanszék, Deszk
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés