hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Élet és halál határán

A múlt héten hozták nyilvánosságra az Egyesült Államok elnökének bioetikai tanácsadó testülete által készített jelentést, melyben a szakértők az ember agyhalálát a világgal való kapcsolat megszűnésével jellemzik. A javaslat a szervátültetésekhez szükséges donorszervek számának növekedését eredményezheti az Egyesült Államokban.

A magyarországi szabályozás szerint három orvosszakértőből álló bizottság állapítja meg az agyhalál tényét - mondta el az MTI-nek Márton János, az Országos Szervkoordinációs Iroda igazgatója. Az agyhalott test vitális funkciói, azaz a légzés és a keringés fenntarthatók, de mindenképpen visszafordíthatatlan a bekövetkezett változás.
A visszafordíthatatlan állapot nem mondható ki azokról, akik valamilyen trauma hatására öntudatlan állapotba kerülnek, ám bizonyos reflexeik megmaradnak. A magyar szabályozás szerint csak az agyhalottak esetében szüntethető be a légzés és a keringés gépi támogatása, az úgynevezett vegetatív kómában lévő emberekkel még akkor sem tehetik meg ezt, ha tudatuk nem tér vissza. Az orvosoknak mindent meg kell tenniük az ilyen páciensek életben tartásáért, ha még nincsenek az agyhalál állapotában.
Ekkor már inkább filozófiai, etikai kérdéssé válik a halál fogalmának meghatározása, az orvosi definíció helyett. Az intenzívterápiás lehetőségek bővülésével, gépi lélegeztetéssel és a vérkeringést támogató gyógyszerek adásával egyre több esetben tartható fenn - jóllehet nem korlátlan ideig - a test egy-egy funkciója akkor is, amikor emberi kapcsolatteremtésre, gondolkodásra már nem képes a páciens - mutatott rá Márton János.
Öntudatlan állapotból is ébrednek fel azonban emberek, akár igen hosszú idő elteltével is. A New York-i Cornell Egyetem kutatóorvosai Terry Willis agyműködését tanulmányozták, miután közel két évtizedes vegetatív állapot után, 2003-ban három napon belül visszanyerte beszéd- és mozgásképességét. A kutatóknak a Journal of Clinical Investigation című szakfolyóiratban közölt későbbi beszámolója szerint a PET készülékkel elvégzett agyi aktivitásmérés azt bizonyította: a férfi agyában az idegsejtek összekapcsolódásához szükséges új nyúlványok fejlődtek ki. A jobb és bal agyféltekéjét összekötő idegsejtköteg szakadt meg a balesetkor, e helyett keletkeztek új nyúlványok szokatlan helyen, az agy hátulsó részén. A férfi ébredése után, majd másfél évvel később is kimutathatóak voltak a változások az orvosi képalkotó eljárásokkal.

A témáról beszélgetnek szakértők Az élet méltó befejezése címmel, a Duna Televízióban vetített sorozat mai, harmadik részében is, amely a Rendelkezünk-e az életünkkel? alcímet viseli. A műsor mostani epizódjában egyebek közt a vallás (Beer Miklós püspök és Schőner Alfréd főrabbi), a filozófia (Gyenge Zoltán filozófus) és a fiziológia (Bitó László és Frenkl Róbert orvos) oldaláról közelítik meg a résztvevők az emberi lét, a választás szabadsága, a méltó élet és méltó halál kérdését.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés