hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Elektronikus egészségügyi szolgáltatás és az orvosok kiégése

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatás az orvosok kiégéséhez vezethet, állapítja meg a Mayo Klinika és az Amerikai Orvosszövetség közös vizsgálata. További vizsgálatok szükségesek annak kidolgozásához, hogy mi módon lehet az elektronikus orvosi munka előnyeit úgy kihasználni, hogy közben ne nőjenek az orvosok terhei.

Az egészségügyben növekszik az elektronikus orvosi munka mennyisége, ami egyelőre érezhető terhet jelent az USA orvosai számára, állapítja meg a Mayo Klinika által vezetett nemzeti vizsgálat, ami szerint az egészségügyi feljegyzések elektronikus végrehajtása és a rendelési tételek számítógépes intézése (computerized physician order entry/CPOE) csökkenti az orvosok elégedettségét és nagyobb arányú kiégésükhöz vezet.

A vizsgálat eredményeiről beszámoló tanulmány a Mayo Clinic Proceedings-ben jelent meg, a vizsgálatot a Mayo Klinika orvosok jóllétével kapcsolatos programja finanszírozta. Az amerikai orvosszövetség (American Medical Association/AMA) kutatóival való kollaborációban készült tanulmány – Relationship Between Clerical Burden and Characteristics of the Electronic Environment With Physician Burnout and Professional Satisfaction – az AMA orvos-nyilvántartása alapján választotta ki a résztvevők országosan reprezentatív mintáját (6.560 fő). A vizsgálat validált eszközökkel mérte a kiégést, és a kutatók egy speciális eszközt fejlesztettek ki a résztvevő orvosok elektronikus munkahelyi környezetének értékelésére. A vizsgálat maga 2014 augusztusa és októbere között zajlott, az eredmény kiértékelésénél figyelembe vették a válaszolók nemét, korát, szubspecialitását, a praxis körülményeit és a munkaidőt.

Mint a tanulmány vezető szerzője, Tait Shanafelt elmondja, az elektronikus egészségügyi feljegyzések (electronic health records/EHR) a remények szerint kifejezetten segítik az ellátás koordinálását, és alkalmazásukkal sokat javulhat az ellátás minősége, azonban jelenlegi formájukban számos negatív mellékhatásuk is van, így pl. csökkentik a hatékonyságot, növelik az adminisztratív terhelést és az orvosok kiégésének kockázatát.

Az eredmények szerint a különböző orvosi szubspecialitásokban drámai módon eltér az adminisztratív terheléssel, valamint a CPOE és az EHR használatával kapcsolatos elégedettség. Az adminisztratív terheléssel a családorvosok, az urológusok, a fül-orr-gégészek és a neurológusok elégedetlenek a leginkább. A CPOE és az EHR használata az adminisztratív terheléssel való alacsonyabb elégedettséggel és a kiégés nagyobb esélyével járt együtt. A kutatás szerint a CPOE, azaz a betegek kezelésével kapcsolatos instrukcióknak és a vizsgálatrendeléseknek a számítógépes intézése volt a elektronikus munkakörnyezetnek az az eleme, ami a leginkább összefüggött a kiégéssel.

Shanafelt magyarázata szerint bár az elektronikus egészségügyi feljegyzések, az e-receptírás és a CPOE bevezetésére azért került sor, hogy javítsák az ellátás minőségét, egyelőre ezen eszközök használata adminisztratív, továbbá a munka gyakori félbeszakítása és a figyelem elterelése miatt kognitív terhelést jelent az orvosok számára, mindez pedig közreműködik a kiégés kialakulásában. A kiégés rontja az ellátás minőségét, növeli az orvosi hibák előfordulásának esélyét, és ahhoz vezet, hogy az orvosok kevesebb időt töltsenek munkával, azaz az elektronikus eszközök nettó ellátásminőséget növelő hatása az USA egészségügyi rendszerében egyelőre még kevésbé nyilvánvaló, tette hozzá a Mayo Klinika orvosa, aki szerint e negatív hatások eliminálása érdekében meg kell találni annak a módját, ahogy az elektronikus eszközök hatékonyan beilleszthetők az orvosok munkafolyamataiba.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink