hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Éjszakai mentésre is alkalmas helikoptereket kap az OMSZ

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: a gépeket a legkorszerűbb műszerekkel és orvostechnikai eszközökkel szerelték fel.

Kilenc mentőhelikoptert vásárolt a kormányzat, így a lehető legkorszerűbbé válhat a légimentés, mostantól magyar tulajdonú járművekkel – mondta el a Magyar Nemzetnek az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Csató Gábor tájékoztatása szerint az eddig használt Eurocopter 135 típusú helikopterek osztrák tulajdonban voltak, és a magyar mentőszolgálat bérleti szerződéssel használhatta azokat, ám ez több mint évi kétmilliárd forintba került. A kilenc új gép már magyar tulajdonban lesz, azokat korábban a norvég légimentésben használták.

A tavalyi kormányhatározat értelmében az új flotta a készenléti rendőrséghez került, ők adták át a Magyar Légimentő Nonprofit Kft.-nek, amely a mentőszolgálat tulajdonában van.

– Az újonnan beszerzett helikoptereknek a felszereltsége is felülmúlja a korábbiakét, hiszen a legmodernebb orvostechnikai eszközöket, lélegeztető- és újraélesztő berendezéseket, illetve ultrahangkészüléket is tartalmaznak, amivel még pontosabb lehet a helyszíni diagnózis – hangsúlyozta a főigazgató.

A műszaki oldalt tekintve is fejlettebbé válik a flotta, ugyanis erősebb az új gépek hajtóműve, és alkalmasak lesznek kötéltechnikai mentésekre is azokon a helyeken, ahol nem tudnának leszállni. Eddig ilyen esetekben a rendőrség, a honvédség vagy a katasztrófavédelem segítségét kellett kérni, ám mostantól akár a légimentők is képesek lesznek ilyen feladatra.

– Az új helikopterek emellett fejlettebb meteorológiai radarral, robotpilótával, digitális műszerfallal, és ami talán a legfontosabb, éjjellátó képességgel rendelkeznek, így Magyarország történetében először éjszaka is lehet majd légimentést végezni – hívta fel rá a figyelmet Csató Gábor.

Három gép megérkezett, áprilistól első körben két mentőhelikoptert már szolgálatba állítanak, várhatóan Szentes és Debrecen légimentőbázisán.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink