hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Légimentés magyar módra

A Népszava úgy tudja, közbeszerzés nélkül venne a kormány idős mentőhelikoptereket, amelyek a szakemberek szerint nem is megfelelőek.

Használt norvég helikopterekkel „fegyverzi fel” a légimentőket a kormány. A lap információi szerint heteken belül szolgálatba állhat a bérelt osztrák gépek helyett az a kilenc helikopter, amelyet közbeszerzés nélkül vásárol a kabinet a norvég légimentéstől. Úgy tudják, ezek a gépek a belügyminisztérium szervezésében kerülnek az országba. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. pilótái attól tartanak, hogy ez egyúttal azt is jelenti: a teljes légimentést bekebelezi Pintér Sándor tárcája.

Forrásaik azt is tudni vélik, hogy ezek a helikopterek már március végén megérkezhetnek. A pilóták aggódnak azért is, mert a Norvégiából érkező helikopterek szervizelése nehézkes lesz. Ráadásul – mondták –, ha a BM kötelékébe kerülnének, sokan elveszthetnék munkájukat, mert ott 55 év felett már nem lehet szolgálatot teljesíteni.

Mint emlékezetes: a hazai légmentés 2006 óta bérel egy osztrák cégtől hét darab EC135T2 helikoptert, az eredeti megállapodást tíz évre szólt. Ennek lejárta előtt többféle megoldási javaslatot is előkészített az egészségügyért felelős államtitkárság a kormánynak. Az egyik szerint meghosszabbították volna az osztrák szerződést, a másikban használt helikopterek vásárlását javasolják, erre akkor 9 milliárd forintos forrásigényt jelöltek meg. Végül a kormány 2015-ben kiírt egy nyílt közbeszerzési pályázatot a hazai légimentés további működtetésére, de azt 2016 februárjában, váratlanul, a tender beadási határidejének napján visszavonták és határozatlan időre meghosszabbították az osztrák céggel a szerződést. Azaz a kormány már ekkor mellőzte a mentőhelikopterek beszerzésénél a közbeszerzést.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink