hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egyre több helyen ügyel mentőtiszt

Az orvosi kamara elnöke megengedhetetlen precedensnek nevezte a mezőberényi megoldást, írja a Népszava.

Egyre nagyobb a szakadék a jogszabály adta lehetőségek és a napi gyakorlat között a háziorvosi orvosi ügyeletek működtetésében. Erre világít rá Siklósi István, Mezőberény polgármesterének története is, aki úgy próbálta az ügyelet orvoshiányát enyhíteni, hogy bejelentette: a feladatra augusztus elsejétől egy mentőtisztet alkalmaznak.

Az ügyeleti ellátásról szóló jogszabályok nem teszik lehetővé, hogy az alapellátási ügyeletekben orvosok helyett mentőtisztek önállóan lássák el a feladatot. A mezőberényi polgármester a lapnak azt mondta: az új helyzetet előzetesen támogatta a a járási kormányhivatal tiszti főorvosa.

A Magyar Orvosi Kamara is ellenzi a megoldást. Éger István, a köztestület elnöke a történteket megengedhetetlen precedensnek nevezte. Szerinte a mentőtisztet arra képezték ki, hogy életet veszélyeztető helyzeteket hárítson el, ennek során olykor valóban akár orvosi beavatkozásokat is végezhet, de aztán a beteget kórházba kell vinnie, így azt orvos is látja. A kamara elnöke szerint a polgármesternek két választása van: vagy ismét saját kézbe veszi az ügyelet működtetését, vagy megállapodik a szolgáltatóval, hogy szíveskedjék nem rabszolgabért fizetni a helyi ügyeletért az orvosnak, és akkor lesz a feladatra jelentkező.

Az önkormányzatokról szóló törvény kötelező feladatként a helyhatóságra testálja az alapellátást, valamint az ehhez szorosan kapcsolódó ügyeleti ellátást is. A feladatra jutó állami pénzből a kisebb települések már jó ideje nem tudják finanszírozni a szolgáltatást. Társulnak és zömében ügyeleti szolgáltatásra vállalkozó cégekkel kötnek szerződést a feladatra. Az ügyeletekre nem csak az állami pénz kevés, de egyre kevesebb a hadra fogható orvos is. A hatóságok adatai szerint már több mint félmillió településnek nincs tartósan háziorvosa sem. E két probléma enyhítésére már jó ideje országszerte kényszermegoldások működnek.

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink