2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Egyre több férfi küzd anorexiával és bulímiával

A brit egészségügyi szolgálat, az NHS adatai azt mutatják, hogy egy évtized alatt 66 százalékkal emelkedett az evészavar miatt kórházban ápolt férfiak száma Angliában, ám ez csupán a „jéghegy csúcsa”.

Az evészavarokkal foglalkozó, Beat elnevezésű civil szervezet szerint Nagy-Britanniában több mint egymillió embert érint a probléma, akiknek akár 20 százaléka is férfi lehet. Pontos számot nehéz megállapítani, mert a férfiak vonakodnak kezelésre jelentkezni étkezési rendellenességükkel, másrészt gyakori a téves diagnózis is, mert a háziorvosok nem mindig ismerik fel a zavar tüneteit – véli a Beat képviselője.

Az adatok ellentmondanak az általánossá vált feltételezésnek, hogy az olyan evészavarok, mint az anorexia vagy a bulimia, csak a nőket érintik. Az ideális test elérésére vonatkozó kulturális nyomás az egyik tényezője, hogy egyre többen küszködnek evészavarral, és – mint a Beat hangsúlyozta – ez a stressz, valamint a saját testtel való elégedetlenség nem korlátozódik a nőkre.

A brit statisztikai hivatal június végén hasonló tendenciára hívta fel a figyelmet a fiatalok körében is, adataik szerint ugyanis már a tízes éveik elején járó fiúk is a bulimiához fordulnak, ha fogyni akarnak - az étkezési zavar mára jóval elterjedtebbé vált a kamaszkor küszöbén álló fiúk, mint a lányok körében.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink