2022. május. 18., szerda - Erik, Alexandra.
hirdetés
hirdetés

Egyre több a nemi beteg

Szakértők szerint csak a jéghegy csúcsát látjuk, a legtöbben nem is sejtik, hogy fertőzöttek, írja a Magyar Idők.

Az Európai Járványügyi Központ (ECDC) a közelmúltban egy sor szexuális úton terjedő betegséggel kapcsolatban tett közzé átfogó jelentést, amelyekből az látszik, hogy az elmúlt években Európa-szerte folyamatosan emelkedik a szifiliszes, gonorrhoeás és az úgynevezett LGV-fertőzések száma.

Ez utóbbi egy hazánkban rég elfeledett, „klasszikus” nemi betegség, amely 2003-ban jelent meg újra a kontinensen. Az adatok szerint míg 2011-ben 20 500, 2015-ben már 28 701 szifiliszes eset fordult elő, a gonorrhoeával fertőzöttek száma majdnem megduplázódott, 40 000-ről 70 000-re nőtt, az LGV-s esetek száma pedig ennél is markánsabban emelkedett, 739-ről 1787-re. Egyedül a nem mellesleg a legnagyobb mértékben elterjedt chlamydiánál nem meredek az emelkedés, de ott is folyamatos: öt év alatt alig 360 ezerről több mint 390 ezerre nőtt a fertőzöttek száma.

Az ECDC adatai alapján Magyarországon 2015-ben 1246 gonorrhoeás, 965 chlamydiás, 617 szifiliszes és 3 LGV-fertőzöttet regisztráltak. Várkonyi Viktória, a nemi érintkezéssel közvetített fertőzésekkel (a kifejezés angol rövidítése alapján STI) foglalkozó szakmai társaság elnöke szerint azonban amit látunk, az csupán a jéghegy csúcsa, a valós helyzet ennél lényegesen rosszabb. Ennek oka, hogy az egészségügyi szolgáltatók nem vagy késve jelentik a fertőzötteket, illetve hogy a beteg nem megy orvoshoz, mert például a chlamydiánál hosszú ideig tünetszegény vagy tünetmentes a páciens, ám ennek ellenére fertőzőképes.

Várkonyi Viktória kiemelte: a szexuális úton terjedő fertőzések számának növekedését már az ezredfordulót követően észlelték a szakemberek, elsősorban Nyugat-Európában. Itthon 2005-től emelkedett jelentősebben először a jelentett szifiliszes, majd a gonorrhoeás esetek száma. Ez a szakértők számára főként azt mutatja, hogy egyre több az olyan alkalmi szexuális kapcsolat, amelyben nem használnak óvszert, ráadásul kevesen tudják, hogy ezek a fertőzések orálisan és análisan is elkaphatók. Az STI-társaság elnöke úgy véli, egyértelmű az összefüggés a nemi betegségek számának emelkedése és a napjainkban tapasztalható szexuá­lis szabadosság között, írja a lap.

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.