hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Veszedelmes vírusokat rejthet a sperma

Az ondóban akár 27 különféle vírus rejtőzhet, így e testnedvnek nagy szerepe lehet a betegségek terjesztésében – írja az IFL Science alapján az Origo.

Nemrég derült ki, hogy a Zika-vírus a fertőzést követően akár hat hónapon át is képes életben maradni az ondóban és ezzel nemi úton is terjedhet. A felfedezés az Oxfordi Egyetem egyik kutatócsoportját is megihlette, akik azt vizsgálták, milyen vírusok képesek a spermában életben maradni.

A szakemberek tüzetesen átnézték a rendelkezésre álló esetleírásokat, a munka során kapcsolatot kerestek a vírusok, a spermiumok, és az ondó között. Az eredmények megdöbbentőek voltak. Legkevesebb 27 különféle vírus lehet jelen a spermában és legalább 11 képes életben maradni a herékben. A felfedezést a kutatók az Emerging Infectious Diseases című szakfolyóiratban publikálták.

Eddig is ismert volt, hogy néhány vírus, például a HIV és a hepatitis az ondóval nemi úton képes terjedni, az új eredmények szerint viszont sok olyan vírus is a spermában rejtőzhet, amikről mostanáig nem is tudtak a szakemberek.

A jelenlegi kutatás a szakirodalom átfésülésén alapul, a vírusokat segítő faktorok feltárásához további kutatások szükségesek, közli a lap.

(forrás: origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink