hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Egyes szerveink külön is érzékelik a cirkadián ritmust

Egy nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint több szervünk is képes a cirkadián ritmus érzékelésére, akár a hipotalamuszban található „központi órától” függetlenül.

 

A University of California (Irving, USA) és az Institute for Research in Biomedicine, Barcelona kutatói a Cell folyóiratban számoltak be arról, hogy egyes szerveink külön-külön is képesek a cirkadián ritmus érzékelésére és fenntartására.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Patrick-Simon Welz et al, BMAL1-Driven Tissue Clocks Respond Independently to Light to Maintain Homeostasis, Cell (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A kutatócsoport speciálisan kitenyésztett egér modellszervezeteken tanulmányozta, hogyan működik a szervezet metabolizmusát vezérlő belső órák hálózata. Bár az már régóta sejthető volt, hogy a test különböző cirkadián órái a hipotalamusz központi órájától függetlenül is képesek működni, eddig nem volt lehetőség a feltevés tesztelésére. Ezért a kutatók először kiiktatták az egerek teljes cirkadián rendszerét, majd beindították az egyedi órákat.

A Cell folyóiratban közölt cikkben a májban és bőrben működő órákat aktiválták. Az eredmények meglepőek voltak, senki sem gondolt korábban arra, hogy a máj vagy a bőr működését ilyen mértékben befolyásolja a fény. Például az összes többi óra lekapcsolásának dacára a máj „tudta”, hogy nagyjából mennyi az idő, azaz reagált a fény és sötétség, a nappal és az éjszaka változására, és fenntartotta a kulcsfontosságú funkcióit, azaz ebédidőben előkészült a táplálék emésztésére, majd a glükóz energiává alakítására. A máj cirkadián órája tehát képes volt a fény érzékelésére, valószínűleg más szervekből érkező jelek segítségével, és csak akkor állt le, amikor az egereket teljes sötétségében tartották.

A következő vizsgálatokban a kutatók azt fogják megvizsgálni, hogy más belső szervek órái hogyan viselkednek, illetve hogy ezek az órák hogyan kommunikálnak egymással. Korábbi vizsgálataikban a kutatók már kimutatták, hogyan változtatja meg, „drótozza át” ezen órák működését a modern életvitel, azaz a számítógép, televízió vagy mobiltelefonok fényes kijelzői.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink