2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Egy orrspray klinikai vizsgálata COVID-19 prevencióban

Randomizált, kettős vak elrendezésű klinikai vizsgálatban egy olyan orrspray hatékonyságának tesztelése kezdődik, amely a frontvonalban teljesítő egészségügyi dolgozókat védheti meg COVID-19 fertőzéstől.

hirdetés

Az orrspray az első osztrák, SARS-CoV-2 elleni profilaktikus szer, amit 334 alanyon és két klinikai helyszínen tesztelnek Bécsben. A Marinomed Biotech AG globális gyógyszeripari cég végzi a vizsgálatot, amibe COVID-19 betegeket kezelő egészségügyi dolgozókat vonnak be. A vizsgálat elsődleges célja az, hogy bemutassa, hogy a profilaktikus kezelés csökkenti a SARS-CoV-2 és egyéb légúti vírus tüneteit a placeboval kezelt kontrol csoporthoz képest. 

Klinikai vizsgálat

A vizsgálat, 334 alany részvételével az etikai bizottság jóváhagyása után indul. A résztvevők 12 héten át Carragelose (Coldamaris) orrsprayt (1,2 mg/ml; 140 µl adagonként) használnak napi három alkalommal oly módon, hogy 1-1 adagot alkalmaznak az orrnyílásokba, emellett minden alkalommal 3 adagot juttatnak a szájba.

Az alanyokat hetente tesztelik SARS-CoV-2 vírusra és egyéb gyakori légúti vírus fertőzésre.

Dr. Eva Prieschl-Grassauer, a Marinomed tudományos igazgatója szerint: „A Carragelose már korábban klinikailag igazolt hatást mutatott koronavírus ellen. Kutatóink a Carragelose-t hatásosnak találták SARS-CoV-2 ellen sejtkultúrában. A Carragelose fizikailag hatástalanítja a vírust így védve a sejtet a megfertőződéstől. A sikeres klinikai eredmények azt jelenthetik számunkra, hogy a Carragelose a segítségünkre lehet a pandémia idején, és bővítheti az egyébként szűkös eszköztárunkat a pusztító COVID-19 fertőzés ellen."

"Világszerte sok elkötelezett ápolót és orvost láthattunk súlyosan megbetegedni a COVID-19 betegek gyógyítása során. Nagyban növelhetné a frontvonalban a járvány ellen dolgozók állóképességét a karragén alkalmazása azzal, hogy csökkentené, vagy akár megelőzné a fertőzést köztük, ami minden kórházban kezelt COVID-19 beteg számára döntő jelentőségű lenne” – mondta dr. Christoph Wenisch, aki az osztrák fővárosban fertőző osztályt vezet, és a Marinomed vizsgálat vezető kutatója.

“A karragén tartalmú készítményekkel egy sor légúti fertőzéssel szemben szerzett pozitív tapasztalatok után a Carragelose-t COVID-19 környezetben teszteljük profilaktikus szerként. A dolgozóink fizikai egészségének védelme az egészségügyi rendszer működőképességének központi eleme.”

Forrás: https://www.healtheuropa.eu/nasal-spray-clinical-trial-to-investigate-prevention-of-covid-19-infection/104081/

 

Magyarországon a Carragelose hatóanyag tartalmú orvostechnikai eszköz Carrevir és Carrevir KID orrspray néven van forgalomban.

A SAGER Pharma Kft. által szponzorált tartalom.