hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Egy génváltozatra terelődött a gyanú

Egyes génváltozatok felbukkanása állhat a figyelemhiányos, hiperaktív zavar (ADHD) kialakulásának hátterében - idézte amerikai kutatók megállapítását az MTI .

A HealthDay című ismeretterjesztő portál beszámolója szerint a Philadelphiai Gyermekkórház kutatói 1000 ADHD-val és 4100 anélkül élő gyereket vontak be vizsgálatukba, akiknek teljes genomját meghatározták. Eredményeiket korábbi, összesen 12 ezer gyerek részvételével készült vizsgálatok adataival is összevetették.

Az ADHD-val élő gyerekek legalább tíz százaléka esetében tapasztaltak a genomon belül négy génnél úgynevezett kópiaszám változatokat, amikor egyes DNS-szakaszok duplán szerepelnek vagy kimaradnak. Mind a négy gén a glutamát-receptor géncsalád tagja. A glutamát egy fehérje, amely az idegsejtek közti jelátadásban játszik szerepet.

"Megállapításaink közelebb vihetnek az ADHD-s tünetek okához a betegséggel élő gyerekek egy alcsoportjánál" - emelte ki közleményében Hakon Hakonarson kutatásvezető a kórház alkalmazott genetikai központjának igazgatója. A tanulmányt a Nature Genetics című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

(forrás: HealthDay, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink