hirdetés
2021. január. 15., péntek - Lóránt, Loránd.

Egészségünknek a téli időszámítás a jó

Az óraátállítás megszüntetése alvás-egészségügyi szempontból pozitív fejlemény, írja a Napi.hu a Magyar Alvás Szövetségre hivatkozva.

Az alvás és az ébrenlét évezredeken át kialakult természetes ritmusának a mesterséges (intézményes) megzavarása az emberi szervezetre negatívan ható fáziseltolódási következményekkel jár. A 2017. évi élettani Nobel-díj, a baleseti statisztikák és még sok minden más is arra tanít bennünket, hogy az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból – közölte a Napi.hu a szervezet álláspontját.

Hozzátették, hogy évezredek óta élünk ebben a rendszerben, és ez a jelenlegi téli időszámításnak felel meg – idézik G. Németh Györgyöt, a Magyar Alvás Szövetség elnökét, aki szerint olyan nemzetközi és nemzeti állásfoglalások, javaslatok és intézkedések szükségességesek, amelyek figyelembe veszik például a gyermekek és a fiatalok kora reggeli kényszer ébresztésének  (bölcsődei, óvodai, iskolai korai műszakkezdés) káros hatásai, az elalvásos közlekedési balesetek megelőzését, valamint a kora délutáni pihenés (a mediterrán országokban  gyakorlatnak számító szieszta) életmódra gyakorolt egészségügyi következményeit.

Egyelőre vita tárgya, hogy melyik tagállam, melyik számítást válassza, a télit vagy a nyárit. A magyar kormány egyelőre nem döntött.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink