2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

2019-től szűnik meg az óraátállítás

Az Európai Unió 2019 októberétől eltörli az évente kétszer esedékes óraátállítás gyakorlatát, a tagállamoknak pedig áprilisig lesz idejük dönteni, hogy a nyári vagy a téli időszámításhoz tartják magukat – idézi a Privátbankár az Európai Bizottság közleményét.

2019 októberétől azonban nem kell már átállítani az órákat, az emberek ugyanis nem akarják ezt: az EU nemrégiben közvéleménykutatást végzett ebben a kérdésben, a visszaérkező 4,6 millió válasz alapján a kitöltők 84 százaléka nem kívánja a félévenkénti óraátállítást az életébe. A bizottság szerint ráadásul a gyakorlat már idejétmúlttá vált, energiatakarékossági szerepe ugyanis csak a világháborúk és a hetvenes évek olajválsága óta nem volt – írja a Reuters nyomán a Privátbankár.

Az ellenzők szerint az évente kétszeri váltásnak hosszú távon egészségügyi visszahatásai lehetnek, főként a fiatalok és az idősebbek körében. Más vélemények szerint a világosabban kezdődő reggelek segíthetnek csökkenteni a közúti-balesetek számát és hozzájárulnak az alacsonyabb villanyszámlához.

A döntés véglegesítéséhez az Európai Parlamentnek és a 28 ország kormányának közös nevezőre kell jutnia a kérdésben, ennek egyeztetése rosszabb esetben évekbe is telhet – közölte a bizottság. Az még nyitott kérdés, hogy a nyári vagy a téli időszámítás maradna meg. Korábbi felmérések szerint általában a nyári időszámítás megtartása szokott többséget kapni.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink