hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Egészségügyi problémák a potenciazavarok hátterében

A merevedési zavarok, illetve a potenciaproblémák hátterében a férfiak jórészt külső tényezőket sejtenek, derült ki egy felmérésből.

Az Affidea Férfiegészség Központ Potenciatesztjének eredményekből kiderült, hogy kortól és egészségügyi állapottól függetlenül a férfiak 95százalékának nagyon fontos a kielégítő és rendszeres szexuális élet. A kérdés csak az, hogy miért nem tesznek a férfiak azért, hogy ez a vágyott élet megvalósuljon? A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy a nemi aktusok után hány alkalommal érzik elégedettnek magukat a férfiak. A válaszok érdekes képet mutatnak: minden tizedik válaszadó szinte soha, vagy csak igen ritkán zárja elégedettséggel a szexuális aktust, a megkérdezettek további 10százaléka pedig az esetek felében. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a férfiak jelentős része lemondott a teljes kielégülést hozó nemi örömökről. De vajon miért van ez így?

Jellemző a struccpolitika

Dr. Merth Gábor, az Affidea Férfiegészség Központ szakmai vezetője, urológus szakorvos ezzel kapcsolatban elmondta: „Alapvetően ez egy sokkal bonyolultabb kérdés, mint azt elsőre gondolnánk. Kérdés, hogy ez a 10+10 százalék más téren is hasonló attitűdökkel él, milyen a habitusuk? A jelenlegi élete milyen, jobb-rosszabb periódusát éli-e meg éppen? Mivel a szexuális élet párkapcsolati-, szociális tereken is mozog, nem csak az egyén részéről kell vizsgálni a helyzetet, hanem tágabb aspektusok szerint. Tapasztalat, hogy a férfiak nagy része inkább magába folytja a felmerülő intim problémákat, sokszor még akkor is, ha valaki (párja, szakember, barát) erre rákérdez. Egy anonim teszt mögé bújva, sokkal őszintébb az ember, mint amikor arccal felvállalva kell szembesülni a valósággal.”

Lépéskényszer: amikor orvoshoz fordul a férfi

Az egészséges szexuális életet számtalan mentális- és egészségügyi tényező befolyásolja. Sok esetben olyan tünetek keserítik meg a férfiak életét, mint a merevedési zavarok, azaz nem képesek megfelelő merevedést elérni, esetleg nem tudják azt fenntartani az aktus végéig. Előfordul, hogy a magömléssel kapcsolatban alakulnak ki problémák (például korai vagy késői magömlés, fájdalmas ejakuláció, spermium nélküli ejakuláció stb.) A pénisznél is jelentkezhetnek fájdalmak, kiütések, göbök és sok egyéb panasz, ami szintén ahhoz vezet, hogy az érintett férfi nem szívesen él szexuális életet vagy az fájdalmas a számára. De nézzük csak, hogy mit mond erről az urológus szakember, vajon milyen esetekben fordulnak szakemberhez a férfiak és mikor halogatnak inkább?

Merth Gábor szerint ez összetett probléma és jelenség:

„Alapvetően a szexuális problémák egy férfi életében legtöbbször még mindig tabu témának számítanak. Szégyenérzet, kisebbségi komplexus, struccpolitika, nem is gondoljuk, hogy milyen sok párkapcsolatnál nincs jelen a szexuális élet. Régóta meglévő (nem feltétlen a szexuális életben kiteljesedő) párkapcsolat, a szingli életmód, nagyon gyakran parkolópályára állítják a szexuális problémákat. De vannak olyan helyzetek, mikor mégis lépéskényszerbe kerül az ember. Új párkapcsolat kialakulása esetén, vagy épp mikor az férfi már meglévő párja kezd el pressziót alkalmazni, valamint néha a férfi maga is spontán úgy dönthet, hogy megpróbál úrrá lenni a helyzeten. Azt kell mondjam, a fiatalok ez utóbbi helyzetben előrébb tartanak idősebb férfitársaiknál.”

A potenciazavarok hátterében gyakoriak az egészségügyi problémák, betegségek

A  Potenciatesztből az is kiderült, hogy a merevedési zavarok, illetve a problémák mögött a férfiak jórészt külső tényezőket sejtenek: legtöbbször a párkapcsolatot, az újdonság varázsának elillanását, a stresszt és más mentális tényezőket vélnek felfedezni a kiváltó okok között. S bár tény, hogy a kielégítő szexuális élethez fontos a partner és az egészséges lelki élet, de a szervezet általános egészségéről sem szabad elfeledkezni. Nagyon sok esetben a helytelen életmód következtében kialakuló megbújó, például szív- és érrendszeri problémák állnak a potenciazavarok hátterében. Milyen vizsgálatokat ajánl az urológus azoknak, akik potenciazavarokkal küzdenek?

A szexuális problémák alapvizsgálatai

Merth Gábor kifejtette: „Az én dolgom nagyon egyszerű. Le kell ellenőrizni az összes olyan ismert szervi okot, mely merevedési zavarokhoz tud vezetni. Urológusként rögtön adott a kismedencei- illetve a nemi szervek vizsgálata, mely lehet ugyan, hogy kint van egy férfi komfort zónáján, de mégis szükségszerű, sokszor már az első vizsgálat során fény derülhet a problémákra. Többször futok én magam is olyan helyzetbe, hogy egy segítségkérő egy konkrét zavarral fordul hozzám, majd például a merevedési zavaránál súlyosabb kórképre is fény derül. Fontos, hogy a férfi elinduljon azon az úton, melynek a végén megoldásra lelhet. Egy egyszerű vérvétellel nagyon sok mindent le lehet ellenőrizni, belgyógyászati-, hormonális-, urológiai kérdéseket. Ezen túlmenően a kardiológus szakorvos ellenőrizni tudja a szív- és érrendszer állapotát, mely állhat terheléses EKG vizsgálatból, szív és nyaki erek ultrahangos vizsgálatából stb. Nekünk klinikusoknak a pszichés oldalt nem tisztünk vizsgálni, de azért fontos, hogy erre a részre is hangsúlyt fektessünk, ha egy férfi merevedési zavarairól van szó.  A potencia zavar csupán csak egy tünet, mely tünet mögött általában több konkrét ok található. Ha kiderítjük ezeket az okokat, akkor tudunk hatásosan tenni a probléma ellen.”

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés