hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Éger: az új bér nem csábítja haza az orvosokat

A béremelésről, hiányszakmákról, migrációról és a jövőről kérdezte a Privátbankár Éger Istvánt, a MOK elnökét.

A béremelés akkor lehet eredményes, ha belátható időn belül meg tudnak egyezni a folytatásról, és 2018-20 között is hasonló ütemben növekedik az orvosok fizetése, mint idén és jövőremondta a Privátbankárnak dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke. Az új bér nem csábítja haza a külföldön dolgozó orvosainkat, de az reális cél, hogy az orvosok az értelmiségi jövedelemsorban elfoglalják az őket megillető helyet az első háromban, úgy, hogy megkapják a hazai értelmiségi átlagkereset két-két és félszeresét. Ez már jelentősen változtatna a migrációs helyzeten is.

Legutóbb húsz hiányszakmát jelölt meg az emberi erőforrások minisztere, azonban vannak olyan megyék, ahol valamennyi kórház valamennyi szakmája hiányszakma. Az alapellátásban a 300 üres praxis mellett rejtett hiány is van, hiszen 2200 praxisban 62 év feletti orvosok dolgoznak, akiket a rendelőből visznek a temetőbe – mondta Éger. A képzés, a tapasztalatátadás a középgeneráció távozása miatt nehézkessé vált, ennek hiánya minőségromlást okoz a betegellátásban.

A jövőben az egészségpolitikának változtatnia kell a munkakörülményeken és a túlterheltségen, mert a kivándorlást ezek ugyanúgy serkentik, mint az alacsony bérszint, a fiatalabb generáció pedig már nem arra van kondicionálva, hogy kiégésig dolgozzon.

(forrás: Privátbankár)
hirdetés

Könyveink