hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Pluszpénz nélkül is hajlandók külföldre menni az orvosok

Az orvosok már bérnyereség nélkül is hajlanak a külföldi munkavállalásra, ugyanakkor már kisebb béremelés is csökkenti a migráció valószínűségét, állapította meg egy friss kutatás kapcsán Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója, akit a Napi.hu idéz.

Bizonytalan lábakon áll az orvosmigráció mérése, mert sem a magyarországi orvosokról, sem a külföldön praktizálókról nincs megbízható regiszter. Keveredik az engedélyek, a működő és a magánorvosok száma, mondta egy egészségügyi konferencián Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki Zrt. vezető kutatója. A friss kutatásban a külföldön dolgozó, illetve korábbi külföldi munkatapasztalattal rendelkező orvosok 2000 és 2015 közötti migrációjának jellemzőit vizsgálták, 1100 fős mintán, írja a Napi.hu.

Noha a közbeszédben az orvoshiány fő oka az orvosok külföldre távozása, a valóságban a migrációnál is nagyobb arányú a pályaelhagyás, fogalmazott Hárs.

A kutatók megállapították: a 2000 és 2014 közötti időszakra jellemző volt, hogy aki egyszer külföldön dolgozott, az nagy valószínűséggel állandóan külföldön végzett munkát, s egyre kisebb valószínűséggel tért haza.

Prognózisuk szerint a fiatalok elvándorlásának intenzitása állandó marad, a fiatalabb életkor, a szakvizsga nélküliség és az egyedülálló státusz növeli a külföldi munkavállalás valószínűségét. A gyermekesek nem változtatnak helyet: vagy nem emigrálnak, vagy nem jönnek haza. A diplomaszerzés után 10 évvel csökkenni kezd a migráció valószínűsége.

A kutatás egyik legérdekesebb tanulsága a bérkérdéshez kapcsolódik. Míg a megkérdezett orvosok hatszorosra becsülték a külföldön elérhető bérnyereséget, a járulékos pluszköltségek levonása után számított nettó reálbérnyereségről kiderült, hogy alig több mint kétszeres. Ugyanakkor a kutatásban alkalmazott modell arra is rámutat, hogy az orvosok már bérnyereség nélkül is hajlandóak külföldön munkát vállalni.

A külföldön dolgozók a hazai munka- és az életkörülményeket az itthon maradottaknál kedvezőtlenebbnek látják, és csak kevés a motiváló tényező ezek közül számukra. Mindennek csak látszólag mond ellent, hogy már egy kisebb béremelés is csökkenti a migráció valószínűségét, különösen a pályakezdők, a szakvizsga előtt állók körében - mondta Hárs, utalva a nagyon alacsony hazai bérekre. Arra pedig különösképpen oda kellene figyelni a döntéshozóknak, hogy a modellbecslés szerint a képzési és a továbbképzési színvonal az, ami csökkenti a migráció valószínűségét.

 

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink