hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

ECMO-program a gyermekgyógyászati klinikán

Várhatóan évi 10-15 súlyos állapotú újszülött és gyermek életét mentheti meg a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika által elindított újszülött- és csecsemő ECMO program, amely a klinika által novemberben üzembe helyezett életmentő ECMO-műtüdő készüléknek köszönhetően valósulhat meg.

Az Extrakorporeális Membrán Oxigenizáció (ECMO-műtüdő) készülék segítségével intenzív osztályos ellátást igénylő súlyos tüdőbetegségben vagy szívbetegségben szenvedő újszülöttek, csecsemők, gyermekek szervpótló kezelését tudják elvégezni a gyerekklinikán. A berendezés segíthet jelentősen csökkenteni a tartós szövődmények kialakulását is a kis betegeknél.

Az ECMO-műtüdő segítségével az életmentő kezelés a korábbinál jóval szélesebb körben, így a csecsemők és újszülöttek számára is elérhető lesz – mondta dr. Szabó Attila, a gyermekklinika igazgatója, klinikai rektorhelyettes. Hozzátette: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Újszülött – Csecsemő és Gyermek Intenzív Központja (SE NIC- ITO) egy csoportot állított fel annak érdekében, hogy elindulhasson a magyarországi újszülött- és csecsemő ECMO program a Semmelweis Egyetem keretein belül.

A Xenios ECMO-műtüdő készülék az újszülöttkori betegségeket tekintve a rekeszsérv, a magzatszurok aspirációs szindróma, valamint a tüdőparenchymát érintő fertőzések hatékonyabb kezelését teszi lehetővé. A későbbi életkorban pedig tüdőgyulladás, heveny légzési distress szindróma, illetve egyéb okból kialakuló kifejezett, hagyományos terápiára nem reagáló, oxigenizációs ellátási zavar esetén lehet életmentő a berendezés, közölte az egyetem.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés