hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Drágul a fogászat

Elkerülhetetlen idén az áremelés a fogászati kezeléseknél és a fogpótlásoknál – nyilatkozták fogorvosok és fogtechnikusok a növekedés.hu-nak.

Az immár két éve tartó koronavírus-járvány, valamint az annak következtében kialakult gazdasági válság, az infláció az egészségügyi, ezen belül a fogászati költségek alakulására is rányomta a bélyegét. A folyamatosan romló forint-euró, forint-dollár árfolyam negatív hatással van a fogászati kezelések árára, mert a fogászati és fogtechnikai alapanyagok, gépek és berendezések több mint 90 százalékban importból származnak. Ha egyáltalán beszerezhetők, az alapanyag- és alkatrészhiány ugyanis itt is megjelent már, tovább növelve a költségeket.

Róth Lajos, a magyar fogtechnikus mestervizsga tanács elnöke szerint a fogpótlásoknál minimum 15 százalékos áremelésre van szükség, hogy valamelyest ellensúlyozni lehessen az inflációt, a költségnövekedést, beleértve a kötelező béremelést is. Mint mondta, a fogtechnikában egyáltalán nincs hazai alapanyag, mindenért euróval vagy dollárral fizetnek, és itt ugyan nem jellemző az alapanyaghiány, ám az ingadozó árfolyam miatt a kereskedők mindig csak minimális mennyiséget rendelnek be, ami nagyon gyorsan el is fogy, így bármire van szükség, jellemzően 2-3 hét, mire megérkezik. Ez pedig azt jelenti, hogy a korábbinál több időbe telik, míg elkészül egy korona vagy egy híd.

Ami biztos, hogy a fogászati kezelésekért ez évtől nem csak a magánrendelőkben kell majd többet fizetni.

Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke szerint minimum 20-25 százalékkal növekedtek a fogászatok kiadásai, így reálisan ennyivel kell(ene) drágulniuk a kezeléseknek is. Ehhez jön még hozzá a fogpótlások áremelkedése. A magánrendelőkben mindent a páciens fizet, így ha a fogorvos árat emel, az számára jelent többletkiadást. Az egészségbiztosítóval szerződésben álló, közfinanszírozott fogorvosnál a fogmegtartó kezelések térítésmentesek, de a 18 és 62 év közöttieknek fizetniük kell a fogtechnikáért, mert azt a társadalombiztosító nem finanszírozza. A fogászati alapanyagok, eszközök, berendezések drágulását az ilyen rendelőkben a tb díjtételeinek kellene követniük, de ezek tavaly csak mérsékelten, ebben az évben pedig még egyáltalán nem nőttek – hívta fel a figyelmet Gerle János.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Növekedés.hu)
hirdetés

Könyveink