hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Drágulás és akadozó ellátás a fogászatokon

Alaposan megnőtt a fogászati alapanyagok ára, és emiatt az ellátás is akadozik, derül ki az RTL Klub Híradójának összeállításából.

Nagyot drágulhatnak a fogászati kezelések. A ragasztók és a tömőanyagok ára is kilőtt a világpiacon, miután akadozik az alapanyag-ellátás. A járvány alatt negyedével ugrott meg a magánrendelők költsége, ahová a magyarok többsége jár fogorvoshoz. Az RTL Híradó által kérdezett szakértő úgy számol, hamarosan 10-15%-kal többet kérhetnek a tömésekért vagy fogpótlásokért. A drágulás miatt 35 ezer forintot is kénytelen elkérni egy átlagos tömésért, ez 5 ezer forinttal több, mint eddig.

A csatorna beszámolója szerint most 45 ezer forint egy olcsóbb korona, de hamarosan 53 ezer forintra is emelkedhet az ára. A szakértő szerint egy cirkóniumpótlás vagy egy implantátum elkészítése legalább 10-15 százalékkal növekedni fog. Ráadásul egyre nehezebb hozzájutni a fogászati alapanyagokhoz is, mivel nincs elég szállító konténer Kínában, ahonnan azi alapanyagok nagy része érkezik.

A fogorvosok egyesülete azt kéri, senki se hanyagolja el a fogait a drágulás miatt. Javasolják az állami ellátást, ahol például a tömés ingyenes.

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink