hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Drága lehet a külföldi tanulás és munka

Az utóbbi három és fél évben az adóhivatal kétszázezer alkalommal kötelezte fizetésre az egészségbiztosítással nem rendelkező személyeket. Az érintettek között olyanok is lehettek, akik külföldön tanultak vagy dolgoztak, de kiutazásuk előtt a szükséges papírmunkát nem végezték el. Az adminisztráció elmulasztása sok százezer forintjába is kerülhet a hosszabb-rövidebb ideig másutt élő diákoknak és dolgozóknak, írja a Magyar Nemzet.

Komoly meglepetés érheti azokat a diákokat és munkavállalókat, akik tanulmányaikat más államban folytatják, vagy külföldön helyezkednek el. Adóhivatali felszólítólevél mellett több százezer forintos köztartozásról szóló hatósági értesítést is vihet nekik a postás. A huzamosabb külföldi tartózkodáshoz ugyanis papírmunka tartozik, az adminisztrációs feladatok elmulasztói pedig arra kényszerülhetnek, hogy végül az adóhivatallal számoljanak el, s időlegesen eleshetnek a hazai egészségügyi ellátástól is.

A Magyar Nemzet kérdésére az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) elsőként arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar társadalombiztosítási szabályok egyértelműen kimondják: be kell jelenteni a hatóságoknak, ha a magánszemély elhagyja az országot, s másutt folytatja életét. A pénztárnál kiindulópontként rögzítették, hogy a magyar állampolgárokat taj-szám illeti meg, s amennyiben rendben van a biztosításuk, az azonosító segítségével igénybe vehetik az egészségügyi szolgáltatásokat.

Ha valaki pár évre az Európai Gazdasági Térség valamely államába vagy a hazánkkal szociális egyezményt kötő más országba költözik, és ott biztosítása lesz, erről – az OEP internetes oldalán megtalálható bejelentőlap segítségével – bejelentést köteles tenni az egészségbiztosítási szervezetnek. A dokumentum papíron és az ügyfélkapun keresztül is eljuttatható. Az iratot két példányban célszerű elkészíteni, az egyiket az illetékes megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári részlegének szükséges címezni, a másikat pedig az adóhivatal helyi egységének. Az ilyen államokban tanuló vagy dolgozó személy taj-számát átmenetileg érvénytelenítik, emellett nem kell Magyarországon közterhet fizetnie, s magyar lakhelyét sem kell megszüntetnie.

(forrás: MNO)
hirdetés

Könyveink