hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Dohányzóknál jóval magasabb a radioterápia kockázata

Az emlőrák miatt radioterápiával kezelt dohányosok esetében jelentősen magasabb a kockázata annak, hogy a kezelés mellékhatásaként tüdőrák vagy a szívinfarktus alakul ki, írja a Journal of Clinical Oncology tanulmánya.

Megfelelően kiválasztott nőbetegek körében a radioterápia jelentősen csökkenti az emlőrák kiújulásának esélyét, és néhány százalékponttal csökkenti az emlőrák miatti elhalálozás abszolút kockázatát, azonban évtizedekkel később újabb rák vagy szívbetegség kialakulását eredményezheti, írják tanulmányukban Carolyn Taylor és munkatársai (Estimating the Risks of Breast Cancer Radiotherapy: Evidence From Modern Radiation Doses to the Lungs and Heart and From Previous Randomized Trials; Journal of Clinical Oncology).

Mivel a korai stádiumban felfedezett emlőrák a legtöbb nő esetében meggyógyul, fontos, hogyan alakul a túlélők sorsa, szögezik le a szerzők. A szisztémás kezelés és a radioterápia késői kockázatai egyaránt jelentősek: a tamoxifen endometriális rákot, a citotoxikus szerek leukémiát, a trastuzumab és az antraciklinek szívbetegséget okozhatnak, míg az emlőrák radioterápiájának a második primer rák vagy a szívbetegség kialakulása a legnagyobb kockázata.

A tüdőrák és a szívbetegség kialakulásának kockázata az átlagos populációban erősen összefügg a dohányzással (felnőtt éveikben dohányzó nők körében a nemdohányzókkal összehasonlítva hússzoros a tüdőrák miatti mortalitás és négyszeres a kardiális mortalitás), ezért a szerzők annak jártak utána, hogyan alakul ezen betegségek abszolút kockázata dohányzó, és emlőrákjuk miatt radioterápiában részesülő betegek körében.

A nemzetközi szerzőgárda (Early Breast Cancer Trialists' Collaborative Group) a University of Oxford onkológusa vezetésével áttekintette a 2010 és 2015 között megjelent szakirodalmat az emlőrákra alkalmazott radioterápia tüdő- és szívdózisainak megállapítása érdekében, továbbá 75 randomizált vizsgálatban részt vevő 40.781 nő adatainak metaanalízise révén megállapították, hogy besugárzási dózisegységenként mennyivel nő a második primer rák miatti és a kardiális mortalitás.

Mint Taylor kifejti: nemdohányzó emlőrákosok esetében a radioterápia mellékhatása miatti elhalálozás abszolút kockázata csak 0,5%, és ez a kockázat jóval kevesebb, mint a radioterápia előnye. A dohányosok esetében viszont a radioterápia mellékhatása miatti elhalálozás abszolút kockázata 5% körüli, ami összemérhető a terápia előnyével. A radioterápia becsült abszolút kardiális mortalitásbeli kockázata 1%-os dohányosok, és 0,3%-os nemdohányzók esetében.

A kutatók hangsúlyozzák: az eredmények felhívják a figyelmet arra, hogy a dohányzó emlőrákos betegeknek segítséget kell nyújtani abban, hogy le tudjanak szokni a dohányzásról, mivel a leszokás a kezelés mellékhatásait is csökkenti.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés