hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Divatos, színes… és megbetegít

A járványos betegségek szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy a tetoválás divattá válásával a C típusú májgyulladás gyakorisága is ugrásszerűen megemelkedett. A nemzetközi megfigyeléseken alapuló tudományos tanulmányt az International Journal of Infectious Diseases közölte.


Siavash Jafari és munkatársai harminc országból – többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Iránból, Olaszországból és Brazíliából – 124, tetoválással foglalkozó orvosi vizsgálat adatait összegezték. A kutatást végzők úgy találták, hogy a fertőző májgyulladás előfordulása egyenesen arányos volt a tetováltak számával. Az amerikai kutatók külön kiemelték, hogy akkor kezdtek ezzel a témával foglalkozni, amikor tudomásukra jutott, hogy a C típusú májgyulladás különösen a büntetés-végrehajtási intézetekben lett rendkívül gyakori, ahol a fiatalok körében a tetoválás általánosan elfogadott, sőt elvárt szokás.

A 30 év alatti amerikaiak 36 százaléka visel legalább egy tetoválást. Kanadában a főiskolások, egyetemisták 8 százalékának van valamilyen tetoválása, és 21 százalékuk még tovább akarja dekoráltatni magát.

A „bőrfestészet” az utóbbi években vált népszerűvé. Valaha a tetováló minden egyes szúrást saját kezével végzett, ma azonban a tetoválógép percenként 3000 alkalommal döfi át a bőrt, így egy órányi kezelés 180 000 parányi, vér útján terjedő betegségforrást jelent.

„A tetováló tűk vérrel, testfolyadékokkal kerülnek közvetlen kapcsolatba, így ha ezeket nem csak egyetlen személy kezelésére használják vagy nem sterilizálják tökéletesen, akkor a legkülönbözőbb fertőző betegségeket terjeszthetik. Ráadásul a festékeket sem steril tartályokban tárolják, így azok is továbbíthatják a fertőző vírust vagy az allergén tényezőt” – hangsúlyozta a tanulmány szerzője. A tetoválás nemcsak a májgyulladás, hanem a tetanusz, a vérbaj és HIV-fertőzés kialakulásában is szerepet játszhat.

 

(forrás: gyermekevek)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés