hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Digitális avatárok, robotizált klónok

Egy VR-szemüveg és a hozzá készült videó segítségével egy dél-koreai anya nemrég újra láthatta a 7 éves korában gyógyíthatatlan betegségben meghalt kislányát. Az együttlét rendkívüli érzelmeket váltott ki, az új technológia pedig számtalan etikai kérdést is felvet, írja a hvg.hu.

Az anya, Dzsang Dzsi Szung beszél a lányához, Najeonhoz, megfogja a kezét, megünnepli a születésnapját, játszik vele és lefekteti őt. A kislány pedig mosolyogva hívja az édesanyját. Minderről a Munhwa Broadcasting Corporation médiavállalat készített dokumentumfilmet Találkoztam veled (I met you) címmel, írja a lap. Bár a Futurism beszámolója szerint a VR nem teljesen tökéletes, mégis sikerült „életre támasztani” egy halottat, méghozzá elég meggyőzően ahhoz, hogy érzelmeket váltson ki. Az új technológiának azonban számos, még nem ismert következményei lehetnek.

Vajon milyen hatással lehet az élőkre és a gyászolásra az, ha egy platform segítségével az elveszített szerettek virtuális változata újrateremthető, és egyfajta kapcsolat létesíthető velük? Segít-e lezárni a gyászt, vagy épp ellenkezőleg: a valós életből egyre inkább a virtuális világba szippant be egyeseket?

Az is lehet, hogy a halottak megidézése nem áll meg a VR-technológiánál – írja a futurism.com. Robotok jöhetnek az elhunytak külsejével és személyiségével – teszi hozzá a portál. Több startup cég is azon dolgozik, hogy élőkről és holtakról gyűjtött adatok alapján „digitális avatárokat” teremtsenek. Más vállalatok pedig valós személyek robotizált klónjait kezdték létrehozni.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!