2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Korlátoznák a hormonhatású anyagokat

Dolgozzanak ki európai kritériumrendszert a hormonhatású, ezért gyakran fejlődési rendellenességeket vagy rákot okozó anyagok korlátozására – javasolta Hegyi Gyula (MSZP), az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának tagja.

A képviselő az új, vegyi anyagokat tartalmazó termékek címkézéséről szóló jogszabályhoz nyújtott be módosító indítványt; előírná, hogy a címkén szerepeljen figyelmeztetés, ha a termék olyan anyagot tartalmaz, amelyről bizonyított, hogy hormonként hat.
A nemzetközi sajtóban elterjedt és kutatások által is megerősített hír, hogy a jól bevált polikarbonát cumisüvegekben található biszfenol-A az ösztrogén hormont utánozva nagyon kis mennyiségben is megzavarja a nemi hormonok egyensúlyát; mell- és prosztatarákot, korai ivarérést, vetélést okozhat – áll az MTI brüsszeli irodájához is eljuttatott közleményben.
Skandináv tudósok arra figyeltek fel, hogy a sarkköri régióban kétszer annyi leánygyermek születik, mint fiú. A jelenség oka, hogy a tengeráramlások miatt ezeken a területeken halmozódik föl bolygónk vegyi szennyezésének jelentős része. Az eddigi ökológiai kutatások alapján megállapítható: világszerte számos olyan vegyi anyagot használunk, melyek nemi hormonként hatnak. Ezek a vegyületek – kikerülve a környezetbe – megváltoztatják az élő szervezeteket. Korábbi kutatások szerint e vegyi anyagok miatt az USA-ban és Japánban is vészesen eltolódott a nemek aránya a leánygyermekek javára: az 1970 óta mért adatokhoz képest 250 ezerrel kevesebb fiú jön évente világra.
A magyar képviselő közleménye szerint a világszerte használt százezernyi vegyi anyag nagy részét senki nem vizsgálta abból a szempontból, hogy hormonhatású-e.


MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink