hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Cukorbetegség és alvási apnoe

A sokszor súlytöbblettel is küszködő cukorbetegek éjszaka különösen gyakorta légzéskihagyással alszanak. Most egy vizsgálat igazolta, hogy ezeknek a betegeknek a vércukorértéke gyakrabban lezuhan.

A cukorbetegek gyakran elhíznak és éjszaka nem ritkán horkolnak is. A hozzátartozók néha azt is tapasztalják, hogy a beteg légzését meghökkentően hosszú szünetek szakítják meg. Ez az alvási légzészavar azt jelenti, hogy a szünetben levegő nem kerül a tüdőbe és ez a légzést és a vérkeringést egyaránt zavarja.
A cukorbaj, szív-és érbetegség világkongresszusán, ahol ennek a két kóros állapotnak összefüggő gondjaival foglalkoztak, tartott előadást Jennifer Cheng chicagói doktornő munkatársaival a cukorbetegség anyagcsere-szabályozási zavarainak és az alvási légzésszünetnek a kapcsolatáról.

A kutatók osztályukon 2009 és 2011 között 77 férfibeteget kezeltek. A cukorbaj miatt kórházba kerülő betegek közül 48-nak nem volt éjszaka légzészavara, viszont 29 betegnél alvás közben gyakran fordult elő légzésszünet. 
Valamennyi betegnél magas műszerezettséggel folyamatosan követték a vércukorszintet, és közben az alvást is gondosan figyelték. Ezeknek a betegeknek az EKG-görbéjét ugyancsak szünet nélkül fölvették, ezzel ellenőrizve a szívműködést és ezen keresztül az autonóm idegrendszer működését is. 

"Azt hittük, hogy magas vércukorszinttel jár az, amikor a betegnek kihagyó légzése van, mert a garatizomzat, a légzőizmok túlságosan ellazulnak. Ám az ellenkezőjét figyeltük meg: többnyire a vércukorérték lezuhant" - mondta a munkacsoport vezetője. "Úgy tűnik, hogy a szakorvosnak óvatosnak kell lennie, amikor az ilyen betegnél a cukorbetegség szigorú ellenőrzését írja elő, mert az ellenkezője történhet: a vércukor veszélyesen alacsony értékre kerül."

Azt is megfigyelték, hogy bizonyos kóros EKG-változások sűrűn megjelentek azoknál, akiknek a vércukorszintje leesett. Ezek az eltérések főleg az erősen elhízott betegek csoportjában voltak megfigyelhetők. A kutatók úgy gondolják, hogy az ilyen cukorbetegek kezelésekor a légzésszünettel kapcsolatos új szempontokat is célszerű figyelembe venni.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés