hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Csernobil üzenete a radiológia tükrében

Hány mellkasröntgennyi röntgensugárzás ér fel egy atomkatasztrófával? A kérdésre a Csernobil című sorozat nyomán a radiologia.hu keresi a választ.

Jelenlegi tudásunk szerint egy hagyományos CT vizsgálatból származó ionizáló sugárzás jelentette egészségügyi kockázat esetleges (nem mindegyik vizsgált személyt érinti egyenlő mértékben) és a kockázat egyenes arányban nő a vizsgálat során leadott sugárzással.

Mivel a nem megfelelően alkalmazott sugárzás káros az egészségre, az ionizáló sugárzással járó vizsgálatok európai, nemzeti és helyi szinten szigorúan szabályozottak. Európában az egészségügyi dolgozók által széles körben használt az a sugárvédelmi szabályzat, amely segít megvédeni a vizsgált személyeket az ionizáló sugárzás (f)okozta egészségügyi kockázatoktól.

A képalkotó diagnosztikában használt sugárvédelmi elvek:

  • Indokoltság: minden sugárzással járó vizsgálatnak több előnnyel, mint káros hatással kell járnia a beteg számára.
  • Optimizálás (leginkább kedvező megoldás biztosítása): minden sugárzással járó vizsgálat esetében a vizsgált személyt érő sugárzás mennyiségét (dózisát) olyan alacsonyra kell csökkenteni, ami az észszerűség mellett lehetséges.

Amikor a hagyományos CT vizsgálatok effektív dózisát összehasonlítjuk, hasznos, ha megadunk egy viszonyítási pontot. Egy általánosan elfogadott viszonyítási pont a természetes háttérsugárzás. A sugárzás a természetben is előfordul kozmikus sugárzás formájában, a talajban, az ételben és az emberi szervezetben.

A természetes háttérsugárzásból származó átlagos effektív dózis becsült értéke 2,4mSv évente. Megjegyzendő, hogy egyes földrajzi területeken lehetséges ettől az értéktől való eltérés.

Bővebben a radiologia.hu-n.

(forrás: radiologia.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés