2024. április. 23., kedd - Béla.

Covid-ambulancia alakulhat a Szent László kórházban

A járványidőszakban több mint ötezren keresték fel koronavírus-gyanúval az intézmény ambulanciáját, derül ki a Magyar Nemzet összeállításából.

A járványhelyzet frontintézményeként továbbra is a Dél-pesti Centrumkórház Szent László-telephelye látja el a legtöbb súlyos állapotban lévő, intenzív ellátást igénylő Covid-beteget. Az intézmény főigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a koronavírus-járvány kezelése során sikeresen alkalmazták azokat a terápiákat, amelyekben mint országos hematológiai és infektológiai intézetnek nagy tapasztalatuk van. Vályi-Nagy István hangsúlyozta, hogy kórházukban fontos és előremutató kutatások zajlanak a vérképzőszervi megbetegedések újfajta, innovatív kezeléseihez.

Jelenleg is hatvan vírusfertőzött fekszik a kórházban, az ország lélegeztetett pácienseinek többségét ott kezelik. Intenzív osztályon eddig hatvanhat koronavírusos beteget ápoltak, most már csak kilencen vannak – számolt be az intézményük aktuális adatairól a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematoló­giai és Infektológiai Intézet főigazgatója.

Vályi-Nagy István elmondta, nagyon fontos, hogy az a két szakma, a hematológia és az infektológia együttműködjön, hiszen a vérképzőrendszeri betegek jelentős része fertőző betegségekben hal meg. Azok a kezelések ugyanis, amelyeket ezeknél a betegeknél alkalmaznak, szinte a nullára gyengítik az immun- és az alvadási rendszert – közölte a kórházigazgató.

Hozzátette: ez irányú tapasztalataik, vagyis az, hogy már rengeteg őssejt-transzplantáció ­miatt kialakuló citokinvihart láttak, nagyon sokat segítettek a Covid-járvány kezelésében is. Az immunrendszer túlműködése következtében kialakuló általános gyulladás, a citokinvihar esetében felléphet egy végzetes, sokszervi károsodás, ezért a koronavírus-betegeknél az a legfőbb cél, hogy időben észrevegyék, ha rosszabbodik az állapotuk. Ilyenkor következnek az olyan innovatív gyógymódok, mint a vérplazma-, illetve a tocilizumabterápia.

Vályi-Nagy István úgy véli, azoknál a betegeknél, akik nem kritikus állapotban kerülnek hozzájuk, egy klinikai és diagnosztikus adatokon nyugvó algoritmus állítható fel, amelynek alapján a páciensek egymást követő súlyossági kategóriákba – stádiumokba – rendezhetők. Megfelelő követéssel és a helyes időpontban megválasztott innovatív kezelésekkel a legtöbb beteg állapotromlása megfordítható, és sok esetben elkerülhető a halálos kimenetel. Fontos felismerés, hogy ez a kór megzavarja a véralvadást is, ami hosszabb távú szövődményként is felmerül.

– Az, hogy az erekben véralvadékok képződnek, minden korosztályt, így a gyerekeket is érintheti, és nagy valószínűség szerint az érfal gyulladása miatt alakul ki. Ezért mi már kezdettől véralvadásgátlókkal is kezeljük a betegeinket. Ez mindenképpen utánkövetést igényel, ezért egy hosszú távon működő Covid-ambulancia létrehozásán gondolkodunk, ahol egyrészt a fertőzés következményeit, másrészt az immunrendszer reakcióját vizsgáljuk majd. Még senki nem tudja ugyanis, hogy a fertőzés után hogyan alakul az immunválasz.

Egy biztos, hogy a fiatalabb, enyhe lefolyású megbetegedések esetében ez gyenge, ezért a súlyosabb betegségből felgyógyultak közül könnyebb vérplazmadonorokat válogatni – tudatta a főigazgató, aki elárulta, hogy megkezdték a hosszan tárolható, koncentrált immunglobulin készítmények előállítását, így ha lesz második hulláma a pandémiának, akkor ezeket fel lehet majd használni.

(forrás: Magyar Nemzet)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés