hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Covid-19: újabb aggasztó jelek a tartós egészségkárosodásra

Még azoknál is szívelváltozásokat okozhat a covid-betegség, akik amúgy nem szorultak kórházi kezelésre, írja a 444.

Egy friss német kutatásban száz felépült beteg szívét vizsgálták MRI készülékkel, hogy aztán a képeket összevessék száz hasonló korú, de nem fertőzött ember szívének a képével. Az eredmények alapján a száz felépült betegből, akiknek a kétharmada otthon lábadozott, nem szorult kórházi kezelésre, 78-nál mutatott elváltozást az MRI a kontrollcsoporthoz képest.

"Az, hogy a 'felépültek' 78 százalékánál találtunk bizonyítékot a szív érintettségére, arra utal, hogy a betegek többségénél ez lehet a helyzet, még ha a covid-betegeknél nem is jelentkeznek a klasszikus tünetek, mint például a mellkasi fájdalmak" - nyilatkozta Valentina Puntman, a kutatás vezetője. Elmondása szerint amúgy a kutatásban vizsgált betegek nagy része a téli sívakációja alatt betegedett meg, vagyis jellemzően jó kondíciójú emberek voltak, szívproblémák nélkül. Mégis, a covid után 76 százalékuknál mutatták ki azt a biomarkert, amit általában szívroham után találnak a szervezetben, 60 százalékuknál pedig szívizomgyulladás jeleit is látták.

Puntmanék tanulmányával párhuzamosan egy másik kutatás is megjelent, ebben 39, a járvány kezdetén elhunyt, 85 éves átlagéletkorú beteg boncolási eredményeit közölték. Ezek alapján 24-ük szívében találtak nagy mennyiségben vírust. A két kutatás a Stat News értékelése szerint együtt már arra utal, hogy a covid-betegség szívelégtelenséget okozhat, írja a 444.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink