hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Cirkadián ritmust követ a T-sejtek immunválasza

Kanadai kutatók szerint biológiai óránk hatással van az immunválasz erősségére, bizonyos időszakokban erősebb, máskor gyengébb reakciót váltanak ki az antigének.

A McGill University, a Douglas Research Centre és a Maisonneuve-Rosemont Hospital Research Centre kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikált cikkében számolt be felfedezésükről, miszerint a CD8 T-sejtek működését a cirkadián ritmus befolyásolja.

Az már korábban is ismert volt, hogy a cirkadián ritmusunkat „óragének” határozzák meg, amelyek a legtöbb szervünkre és sejtünkre hatással vannak, így élettani folyamatainkat alapjaiban befolyásolják – például az alvást, a táplálkozást, a hormonális aktivitást és a testhőmérsékletet is. Ezek a fiziológiai változások segítenek testünknek alkalmazkodni a környezet ciklikus változásaihoz, legyen szó akár a nappal és az éjszaka, akár az évszakok váltakozásáról.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A kanadai kutatócsoport a mostani tanulmányban azt mutatta ki, hogy egy napon belül immunsejtjeink is hasonlóképpen tesznek: különbséget lehet tenni az immunválasz erőssége között aszerint, hogy a nap mely pontjában következik be. A kísérlethez a kutatócsoport egér modellszervezeteket oltott be egy vizsgálat vakcinával, majd vizsgálták a bekövetkező immunválaszt. Az egereknél a nap különböző időpontjaiban beadott oltásra eltérő intenzitású immunválasz érkezett. Ezt követően kiütötték a CD8 T-sejteket befolyásoló „óragént”, majd ismét megvizsgálták a kialakuló immunválaszt: az intenzitást ebben az esetben már nem befolyásolta az oltás beadásának időpontja. Ebből az a következtetés vonható le, hogy T-sejtjeink eltérő módon viselkednek a nap különböző szakaszaiban, ám a jelenség oka ismeretlen, ezért további vizsgálatok szükségesek a kiváltó okok vizsgálatához, melynek főként az oltásoknál és az onkológiai immunterápiák területén lenne nagy jelentősége.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink