hirdetés
2022. augusztus. 15., hétfő - Mária.
hirdetés

Célzott gyulladáscsökkentő

Új típusú, célzottan a gyulladás helyén ható gyulladáscsökkentő gyógyszerhez vezethet kanadai tudósoknak az immunrendszert gátló mechanizmusáról szóló tanulmánya.

Fertőzés esetén a védekezőrendszer fehérvérsejtjei azonnal működésbe lépnek, egyfajta pajzsot képeznek a veszélyes sejtek, anyagok körül. Ez azonban gyulladáshoz vezet, amely az emberi szervezet szinte bármely pontján felléphet. A gyulladáskutatás szinte külön tudománnyá vált, a gyulladás számos szerrel és különböző módon csökkenthető.

Stephen Robbins, a Calgary Orvostudományi Egyetem kutatója és munkatársai elsősorban az idült gyulladásos betegségekkel foglalkoznak. A kanadai kutatók egérkisérletben vizsgálták a gyulladáscsökkentő szerek hatását: ennek során olyan molekulákat sikerült fölfedezniük, melyek gátolják a fehérvérsejtek bizonyos formáinak fölhalmozódását a gyulladás helyén. A neutrofil sejtek a szervezet védekező képességének alapvető formái, melyek a bejutó baktériumokat körülveszik, és igyekeznek elpusztítani.

A jelenlegi gyulladáscsökkentő gyógyszerek a test minden területén gátolnak mindenfajta gyulladást. A kanadai kutatók, szabadalmazás alatt álló készítménye csak a neutrofil sejteket gátolja és így célzottan csökkenti a gyulladást. Robbins professzor és munkatársai főleg a belek gyulladásos folyamataival foglalkoznak.

"Az új, gyulladásgátló szerek alkalmasnak látszanak az olyan visszatérő gyulladásos betegségek kezelésére, mint a krónikus bélgyulladások" – mondta a munkacsoport vezetője. "A következő lépés ezek hatékonyságának vizsgálata lesz, olyan folyamatokban, mint az idült bélbetegségek".

Az eddigi készítményekkel szemben a kutatók azt remélik, hogy az új molekulák az emberi szervezetben is célzottan gátolják a gyulladásos elváltozásokat. A gyulladás okozta duzzanat és fájdalom maga is károsítja a gyulladásos szöveteket, így ennek mérséklése, sőt megszüntetése fontos eredmény volna.

A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóirata (PNAS) közölte.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Az Omikron megérkezése óta tengernyi tudományos adat áll rendelkezésre amely a harmadik oltás felvételének kritikus fontosságát mutatja.