hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Kutatási projekt Szegeden

Kétéves, a keringési, anyagcsere- és gyulladásos betegségek terápiájának és diagnosztikájának fejlesztését célzó közös kutatási projektet fejezett be a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Biológiai Központ.

A kutatási program hiánypótló jellegű, hiszen hazánkban az idősödő lakosság körében az anyagcsere-betegségek és gyulladásos elváltozások nyomán kialakuló szív- és érrendszeri problémák a legfőbb életminőséget rontó és halálozást okozó betegségek közé tartoznak évtizedek óta, komoly társadalmi és gazdasági hátrányt okozva – áll az egyetem közleményében.

Az uniós támogatással megvalósult program célja a diagnosztikai eljárások és a különböző terápiás megoldások kombinációjában rejlő lehetőségek legteljesebb kiaknázása volt. A kutatási eredmények segítséget nyújtanak ahhoz, hogy fejlődhessen a modern orvostudomány egyik alappillérének számító egyénre szabott orvoslás.

A konzorciumban részt vevő intézmények által életre hívott együttműködés egyedülálló, hiszen a kutató közösség összesen tizennégy, egymást kiegészítő, komoly nemzetközi elismertséggel és kapcsolatokkal rendelkező kutatócsoportból állt össze. A csoportokat a genomikától a preklinikai kutatásokon át a klinikai kutatási profilt is lefedve azonos célkitűzések vezérelték, így a terápiás és diagnosztikai innováció új, rövidtávú kihívásainak is megfelelő mintaprojekt valósult meg Szegeden.

A projektben részt vevő kutatócsoportok olyan tudásbázis kialakításán fáradoztak, mely magas színvonalú nemzetközi kutatási teljesítményével és az eredmények posztgraduális oktatásban való megjelenítésével nemzetközi vonzerőt képez e szakterületen, így biztosítva a magas képzettségű szakemberek utánpótlását, illetve a biotechnológiai ipar letelepedését a Dél-alföldi régióban.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink