hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Borsmentaolajjal enyhíthetőek az IBS-betegek tünetei

A borsmenta illóolaja – intesztinoszolvens készítményként a szervezetbe juttatva – igazoltan enyhíti az IBS-es betegeknél tapasztalható hasi görcsöket és flatulenciát, írja a PharmaOnline.

Kapcsolódó cikkek

A borsmenta (Mentha piperita) leveleiből kivont illóolaj simaizomgörcsöt oldó hatása megalapozott. Úgy tűnik a jövőben ez a hatás – szakmai szervezetek által is – elismert és támogatott módon aknázható ki az irritábilis bélszindrómás (IBS) betegek kezelésében, írja a PharmaOnline.

Borsmentaolaj – igazoltan hatásos terápia IBS-ben

Az emésztési- és anyagcserebetegségekkel, valamint a neurogasztroenterológiai kórképekkel foglalkozó német szakmai társaságok (Deutsche Gesellschaft für Verdauungs- und Stoffwechselkrankheiten; Deutsche Gesellschaft für Neurogastroenterologie) új S3-irányelveiben a borsmentaolaj konkrétan megnevezve szerepel a lehetséges terápiás opciók között. Az ajánlás 1A-szintje evidenciákkal erősen alátámasztott ajánlást takar.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Klinikai vizsgálatok és meta-analízisek sora támasztja alá azt, hogy a borsmentaolaj alkalmazása jó hatású a hasi fájdalmak szimptomatikus kezelésében. A fitofarmakon hatása az enyhe hasi görcsök kezelésében és a puffadás orvoslásában egyaránt kedvező hatásúnak mutatkozik – elsősorban az IBS-es pácienseknél.

Menta, mentol

A borsmentaolaj előnyös hatásaiért elsősorban annak a fő komponense, a mentol a felelős. A mentol képes a kalcium sejtekbe történő beáramlását kivédeni, ilyen módon a görcsösen összehúzódott bélizomzatnál izomrelaxáló hatással rendelkezik. Feltételezhető, hogy a borsmentaolaj moduláló hatást fejt ki a bélnyálkahártyára és befolyással lehet az intesztinális mikrobiomra is. Ez utóbbira visszavezethetően bizonyulhat a borsmenta illóolaj kedvező hatásúnak a flatulencia kezelésében.

Lényeges az intesztinoszolvens formában való illóolaj-bejuttatás

A kedvező terápiás hatás egyik alapfeltételének tűnik az, hogy a borsmentából kinyert illóolaj intesztinoszolvens formulációként jusson a szervezetbe. Ilyen módon kerülhető el ugyanis az, hogy a mentolban dús illóolaj a nyelőcső és a gyomor simaizomzatának az ellazulását váltsa ki, illetve mentolos reflux, gyomorégés alakuljon ki.

Európában már forgalomban vannak olyan készítmények, amik kapszulánként 182 mg borsmentaolajat juttatnak a szervezetbe. Ezeknek a napi háromszori adagolását javasolják a szakemberek.

A készítmények szedése 1-2 hét elteltével vezethet a tünetek érezhető javulásához.      

(Forrás: Pharmazeutische Zeitung)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés