hirdetés
2022. október. 05., szerda - Aurél.
hirdetés

Bizonyítékok után kutattak a Sanofi-Aventisnél

Versenyfelügyeleti eljárás indult a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt.-vel szemben, első lépésként helyszíni kutatást tartottak székhelyén a versenyhatóság munkatársai.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a rendelkezésére álló adatok alapján észlelte, hogy a Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. visszautasította a gyógyszerforgalmazásra vonatkozó szerződés megkötését egy gyógyszer-nagykereskedő vállalkozással. A Sanofi-Aventis több olyan gyógyszert is forgalmaz, amelyek kulcsfontosságúak a gyógyszer-nagykereskedők versenyképes kínálatának  szempontjából és amely gyógyszerek piacán fennállhat a társaság gazdasági erőfölényes pozíciója.

Felmerült annak a gyanúja is, hogy a Sanofi-Aventis Magyarország Zrt. olyan gyakorlatot alkalmaz a gyógyszer-nagykereskedelmi partnerei kiválasztása során, amelyben a kiválasztás nem a kapcsolat várható tényleges gazdasági hatékonyságának megítélésén alapul. Így a piaci szereplők közül az inkumbens - a liberalizálás előtt a piacon aktív - cégeket indokolatlanul hátrányos helyzetbe hozza.

A GVH gyanúja szerint a fenti magatartásával a Sanofi feltételezhetően megsértette a versenytörvény, valamint az Európai Unió működéséről szóló szerződés erőfölénnyel való visszaélés tilalmára vonatkozó rendelkezéseit.

A helyszíni kutatás lehetőségét a GVH számára a versenytörvény biztosítja, de a helyszíni kutatáshoz előzetes bírósági jóváhagyás szükséges. A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés elkövetésének bizonyítására irányul. A törvény szerint, a most megindított eljárások lefolytatására biztosított időtartam 6 hónap, amely azonban - az ügy bonyolultságától függően - két alkalommal, szintén 6 hónappal meghosszabbítható.

 A Sanofi kedd esti, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a társaság teljes mértékben együttműködik a Gazdasági Versenyhivatallal, minden szükséges dokumentumot rendelkezésre bocsát a vizsgálat lefolytatása érdekében. A társaság meggyőződése, hogy minden esetben betartja az alkalmazandó előírásokat és jogszabályokat - hangsúlyozták a közleményben.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink