hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Megtévesztő gyógyszerreklám miatt bírságolt a versenyhivatal

Nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be a Normaflore kemény kapszulát a Sanofi, ezért 2,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást a versenyhivatal.

A Gazdasági Versenyhivatal keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Sanofi-Aventis Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 2012. június 1. és július 27. között Normaflore készítményét a nyomtatott sajtóban, a honlapján és egyéb online felületeken népszerűsítette. A hirdetésekben kiemelt üzenetként jelent meg, hogy a Normaflore kapszula a hasmenés okát is megszünteti, valamint segíti a vitaminhiány megszűnését, különböző vitaminokkal tölti fel a szervezetet és kizárólag természetes anyagokat tartalmaz.

A versenyhivatal megállapította, hogy a vállalkozás a hirdetésekben a gyógyszert nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be. Az alkalmazási előírás ugyanis nem tartalmaz arra vonatkozó terápiás javallatot, hogy a kapszula megszünteti a hasmenés okát, illetve a vitaminellátással kapcsolatban csak azt tartalmazza, hogy különösen B-vitamin termelésére képes.

A Normaflore a Bacillus spóra mellett segédanyagokat is tartalmaz, így valótlan információ jelent meg a termék összetételével kapcsolatban is - írja közleményében a GVH.

A Sanofi közleményben tudatta, hogy tudomásul veszi a GVH közleményében foglaltakat.  A cég közölte: felelős vállalatként elkötelezett az etikai és jogi szabályok betartása mellett, és a tudatos megtévesztés teljes mértékben távol áll tőle. Ezért az eltérő szakmai véleményeket meghallgatva még az eljárás megindulása előtt, 2012 júliusában a vállalat úgy döntött, hogy módosítja a kérdéses Normaflore kapszulát bemutató promóciós anyagait, hogy még pontosabb, szakmailag hiteles tájékoztatást nyújtson fogyasztóinak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink