hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Transzparens, gyors és igazságos

Bírálatok mindenki okulására

A Nature-csoport négy folyóiratára is kiterjesztette azt a kísérletet, amit két éve az Európai Molekuláris Biológiai Szervezet Folyóiratával kezdett el (European Molecular Biology Organization/EMBO Journal): nyilvánossá tette a peer review folyamatát. Hasonló kezdeményezéssel a BioMed Central újságjai is próbálkoznak.

Az elfogadott cikkek mellett a szerkesztőségek publikálják a cikk véleményezésére felkért szakértők (peers) kommentárjait, a szerzők kommentárokra született válaszait, a szerkesztők döntéseit indokoló leveleket és azokat az időtartamokat is, amelyeket az egyes lépések igénybe vettek.

A további három érintett Nature-újság az EMBO Reports, az EMBO Molekuláris Orvoslás/EMBO Molecular Medicine és a Molekuláris Rendszerbiológia/Molecular Systems Biology.

Mint az EMBO Journal főszerkesztője, Bernd Pulverer szerkesztőségi cikkében megjegyezte: „A peer review folyamatát sokan és sok szempontból kárhoztatják, reméljük, hogy a negatív észrevételek egy része okafogyottá válik kezdeményezésünk következtében.” Érthető ellenvetés például, hogy a bíráló esetleg saját konkurenciáját akarja hátráltatni negatív bírálata révén, netán más szempontok miatt nem objektív az ítélete, például világnézete befolyásolja javaslatait.

Az extra dokumentumok nagyon népszerűek az olvasók körében, minden tizedik olvasó elolvassa azokat. A folyamat nyilvánossá tétele nem befolyásolta sem a szakértők által elfogadásra érdemesnek ítélt cikkek számát, sem az általuk írt kommentárok kritikusságát. A bírálat szerzője megőrzi anonimitását: nevét nem közlik (bár néhányan úgy vélik, személyük viszonylag könnyen kikövetkeztethető).

Ráadásul a review-k így oktatási célt is szolgálhatnak: a szakértői kommentárok a kutatási folyamat centrumában vannak, mégsincs szervezett képzés, amin a szakértők megtanulhatnák a kommentárkészítés csínját-bínját.

Az EMBO Journal a benyújtott kéziratok 12 százalékát fogadja el közlésre – sokan úgy gondolják, az még hasznosabb lenne, ha a nem elfogadott cikkek kommentárjait is el lehetne olvasni – túl sok munka és érték van bennük ahhoz, hogy a feledés homályába kerüljenek.

A kommentárok közlése önkéntes: a bírált cikk szerzője és a kommentár írója egyaránt megtilthatja a megjelentetést, azonban ilyen csak az esetek 5,3 százalékában történik.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink