hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Betegbiztonság: jó gyakorlatokat gyűjtenek

Június 1-jén indult el az „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” projekt. Első lépésként jó gyakorlatokat gyűjtenek a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ irányításával.

2017. június 1-jén új egészségügyi európai uniós projekt indult el az „Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése” címmel. Az EFOP-1.8.0-VEKOP-17-2017-00001 azonosítószámmal rendelkező pályázat több alprojektet foglal magában, melyek közül a Betegbiztonság alprojekt négy konzorciumi partner – Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ, Országos Közegészségügyi Intézet, Állami Egészségügyi Ellátó Központ és Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – együttműködésében valósul meg, közel három éves időtartamban. 

A Betegbiztonság alprojekt egyik meghatározó, a teljes projektciklust felölelő területe az egészségügyi jó gyakorlatok gyűjtésére, fejlesztésére, terjesztésére, oktatására és implementálására irányul. A projektben az egészségügyi jó gyakorlat a betegbiztonság javítására irányuló valamely tevékenység eredményes és hatékony megvalósításának részletes, az adott tevékenység során alkalmazandó megoldását jelenti. Célja az ismert betegbiztonsági kockázatok feltárása, kezelése. E projektelem egyik első lépéseként, meghatározott szempontok szerint minél több, a hazai ellátásban működő jó gyakorlat felmérése indul meg, melynek célja végső soron egy olyan hazai tudásbázis kialakítása, mely a jógyakorlatokkal kapcsolatos tudásmegosztás alapját képezheti, a szolgáltatók számára lehetővé teszi a kapcsolódó új és meglévő ismeretek hozzáférését, kicserélését, egyúttal a gyakorlatok intézményi bevezetését támogató tanulmányokat, mintákat is felölel.

Tekintettel arra, hogy a hazai NEVES betegbiztonsági program valamint a betegbiztonság fejlesztését célzó európai együttes fellépés (PASQ Joint Action) során meggyőződhettünk arról, hogy számos, megosztásra és terjesztésre alkalmas jó gyakorlat működik az intézményeknél, jelen projektben a jó gyakorlatok gyűjtése a már meglévő, működő intézményi gyakorlatok felmérését is magában foglalja. Ennek keretében valamennyi hazai egészségügyi szolgáltatótól, munkatárstól várják azokat a jó gyakorlatokat, melyek a betegközpontú, eredmény- és hatékonyság-orientált működést fémjelzik, és melyek alkalmasak lehetnek arra, hogy más intézmények vagy munkatársak számára is mintául szolgáljanak.

Egy szolgáltató vagy munkatárs több jó gyakorlatot is küldhet, a beküldők pedig lehetnek egészségügyi dolgozók, a szolgáltató szervezeti egységei, munkatársai vagy akár maga a szolgáltató is. A jó gyakorlatok megküldése webes felületen keresztül történik (a következő linken: www.surveymonkey.com/r/jogyakorlatok) egy  strukturált, elektronikus kérdőív kitöltésével.

A jó gyakorlatokat és kapcsolódó ajánlásokat a projekt keretén belül, egy kereshető elektronikus gyűjteménybe foglalva közzéteszik valamennyi egészségügyi szolgáltató számára. Azon jó gyakorlatok esetén, melyek más egészségügyi ellátónál megvalósuló implementációja oktatási, képzési tevékenységet igényel, a projekt a fekvőbeteg-ellátó intézmények számára lehetőséget nyújt arra, hogy oktatási programokra jelentkezzenek, ezáltal segítve a mindennapi működésbe történő bevezetés sikerét.

Beküldési határidő: 2017. október 31.

A projektelem és a jó gyakorlatok beküldésével kapcsolatosan felmerülő kérdéseiket a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-mail címen várják.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink