hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Az UCHL1 enzim segíthet a stroke utáni felépülésben

Amerikai kutatók olyan fehérjét azonosítottak, mely kulcsszerepet játszhat stroke után az axonok és az agyszövetek épségének megőrzésében.

A University of Pittsburgh School of Medicine kutatócsoportja a Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA folyóiratban megjelent cikkében kimutatta, hogy az UCHL1 nevű enzim igen fontos szerepet játszik a stroke utáni felépülésben és a további károsodások minimalizálásában, és gyógyszerfejlesztések hasznos célpontja lehet a jövőben.

Az Egyesült Államokban 40 másodpercenként következik be egy stroke-os eset, és bár a jelenleg rendelkezésre álló terápiák igen hatásosak, az agykárosodások minimalizálására törekednek. A kezelést a stroke utáni első pár órában meg kell kezdeni, és a legtöbb beteg ilyen hamar nem jut hozzá a kezeléshez. A Pittsburgh Egyetem kutatócsoportja ezért most azt vizsgálta, hogy a szervezet milyen javító mechanizmusokat alkalmaz napokkal az eset után. Így találtak rá az UCHL1 nevű enzimre, mely igen nagy aktivitást fejt ki az agyban, és fontos szerepet játszik az abnormális fehérjék eltakarításában.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Vizsgálataik során azt találták, hogy egy stroke-ot követően az idegsejtekben kibocsátott ciklopentenon prosztaglandinok (CyPgs) az UCHL1 molekulához kötődve akadályozzák annak működését. Egér modellszervezet alkalmazásával a kutatók megnézték, mi történik, ha olyan UCHL1 gén működik a szervezetben, ami rezisztens a CyPgs zsírsavakkal szemben. Az UCHL1-gátlás megszüntetése csökkentette az axonkárosodást, és további vizsgálatok szerint az UCHL1 stroke utáni aktívan tartása segített a neuronok és az agyszövet funkcionalitásának fenntartásában, mivel olyan sejtszintű javító mechanizmusokat aktivált, melyek gyorsan eltakarították a sérült fehérjéket, ezzel megakadályozva az idegsejtek további károsodását.

A kutatócsoport most olyan gyógyszermolekulák azonosításán dolgozik, amelyek meggátolhatják a CyPgs zsírsavak UCHL1 molekulákhoz kötődését, illetve intravénásan adagolható UCHL1 fehérjeszármazékkal is próbálkoznak.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink