hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Az ötvenéves kor egy új kezdet?

Az ötvenes éveikben járó emberek ma már sokkal egészségesebben táplálkoznak, többet mozognak és a növekvő szabadidejüknek köszönhetően sokkal jobban odafigyelnek az életmódjukra, mint húszas éveikben - derült ki egy friss kutatásból.

A brit Engage Mutual biztosító megbízásából készített felmérés 1500, ötvenen túli ember bevonásával készült. Az eredmények szerint minden tíz résztvevőből hét ma már több időt fordít a testmozgásra, mint fiatal korában. Ugyanennyien állították, hogy a korábbi évtizedekhez képest sokkal nagyobb figyelmet szentelnek a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ám az elvitelre szánt készételekben szegény egészségesebb táplálkozásra.

A megkérdezettek mindössze egyötöde tartotta be fiatalként a napi ötszöri gyümölcs és zöldségfogyasztás íratlan szabályát, míg mostanra ez az arány 75 százalékra nőtt. Egynegyedük számára a testmozgás ma már a mindennapok fontos részét képezi, míg egyharmaduk ismerte el, hogy a hosszú munkanapok és a gyerekek utáni futkározások annak idején gátat szabtak az egészséges és testmozgásban gazdag életmódnak.

A legfittebbnek átlagosan heti négy alkalommal végeznek valamilyen aktív testmozgást, ilyen például a séta, az úszás, a kerékpározás és a aerobic órák. A megkérdezettek több mint felét a súlyproblémák, majdnem egyharmadukat az unokákkal való könnyed lépéstartás, 17 százalékukat valamilyen egészségügyi probléma vezette rá az életmódváltásra.

"Ezek az eredmények megcáfolják az öregedéssel kapcsolatos előítéletek nagy részét, és nagyszerű kilátásokkal kecsegtetnek minket, ha figyelembe vesszük, hogy a várható élettartam növekedésének köszönhetőn sokunkra az ötvenedik életévünk betöltése után is sok izgalmas év vár még" - idézte a The Daily Telegraph Louise Withyt, az Engage Mutual biztosító munkatársát.

"A várható élettartamra vonatkozó jelenlegi előrejelzések szerint a 65 éves férfiak további 17, női kortársaik pedig plusz 20 évet élnek majd. Ezeknek az adatoknak a fényében az egészséges és aktív életért tett lépések éppen olyan fontossá válnak idős korban, mint fiatalon " - tett hozzá.

"Sokak számára az ötvenes éveikbe való belépés jelentheti az új kezdetet. A gyerekek kirepülnek és vége a hosszú munkaóráknak, így az embereknek lehetőségük nyílik arra, hogy a saját igényeiket helyezzek előtérbe, illetve szükség esetén változtassanak az életstílusokon és egészségesebb szokásokat vezessenek be a mindennapjaikba" - hangsúlyozta Withy.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink