hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az orvos mulasztását állapította meg az ombudsman

Az ombudsman szerint nem tett eleget jelzési kötelezettségének az a gyermekorvos, aki az áprilisban Agárdon halálra éheztetett gyermeket kilenc hónapos koráig ellátta – írja az MTI.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalának közlemény szerint Szabó Máté a másfél éves gyermek ügyében hivatalból vizsgálta a gyermekjóléti szolgálat, a védőnő és a házi gyermekorvos tevékenységét. Az egészségügyi szolgáltatókat a népegészségügyi szakigazgatási szerv, a gyermekjóléti szolgálat eljárását pedig a szociális és gyámhivatal vizsgálta, ezért az ombudsman tájékoztatást kért tőlük vizsgálatuk eredményéről és megtett vagy tervezett intézkedéseikről.

Mint írták, a vállalkozóként dolgozó gyermekorvos a gyermeket annak kilenc hónapos koráig ellátta, azt követően kétszer, telefonon beszélt a gyermek nagyapjával. Ezután a család nem kereste őt. A kapcsolat megszakadását a gyermekorvos aggályosnak tartotta ugyan, de a gyermekvédelmi törvényben foglalt jelzési kötelezettségének nem tett eleget. Mulasztása sértette a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz, végső soron az élethez való jogát - állapította meg az alapjogi biztos.

A védőnő és a családgondozó eljárásában sem a felettes szervek, sem az alapvető jogok biztosa nem tárt fel mulasztást - fűzték hozzá.

Szabó Máté az emberi erőforrások miniszterének, Balog Zoltánnak egyebek mellett a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai számára módszertani útmutatók készítését, illetve kiegészítését, valamint a védőnői szolgáltatás kötelezővé tételének megfontolását javasolta. Emellett az alapjogi biztos a gyermekorvos tevékenységének vizsgálatára kérte a szakmai felügyeletet ellátó népegészségügyi intézet tiszti főorvosát.

A vizsgálati jelentés teljes szövege innen tölthető le.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés