hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Az omikronnal fertőzöttek még a nyolcadik napon is átadhatják a vírust

A fertőzőképeséget a variánsok, az oltás és a természetes immunitás is mind befolyásolja, derül ki egy tanulmányból, amelyet az Infostart idéz.

A karantén már csak pár napig tart, ám kutatási eredmények arra mutatnak rá, hogy sokkal tovább is fertőzhet egy beteg ennél – írja az Infostart.

Magyarországon is jelentősen rövidebb már a koronavírus-fertőzés esetén alkalmazandó karantén, mint két éve volt: akár a tünetek megjelenése után öt nappal is szabadulhat az, aki láztalan a negyedik napon és negatív gyorstesztet produkál. Amerikában is öt napra rövidítették a karantént, azzal indokolva a lépést, hogy ezt a tudomány támasztja alá. Az érvelés szerint a vírus az első napokban, főként a tünetek megjelenését megelőző 1-2 napban, valamint az azt követő 2-3 napban fertőz a leginkább.

Erről a kezdetektől sokan vitáznak, mivel akadnak olyanok is, akik a megbetegedést követő második héten is bőven fertőznek még. A kritikusok szerint a karantén rövidítésének oka sokkal inkább a politika, mint a tudomány, írja a Nature. Amy Barczak, a bostoni Massachusetts General Hospital fertőzőbetegség-szakértője szerint semmi sem támasztja alá, hogy öt nap után ne fertőzne valaki: sőt, saját kutatása arra utal, hogy az omikronnal megfertőzöttek negyede még a nyolcadik napon is át tudja adni a betegséget.

A kérdés, hogy  meddig fertőz a koronavírus, egyszerű, a válasz azonban már nem az, hiszen a fertőzőképeséget a variánsok, az oltás és a természetes immunitás is mind befolyásolja. A viselkedésnek is van szerepe a fertőzőségben: aki rosszul érzi magát, kisebb valószínűséggel megy közösségbe, így az erős tünetekkel rendelkezők kisebb eséllyel adják tovább a betegséget.

A legtöbb kutató egyetért abban, hogy a PCR-tesztek pozitív eredményt adhatnak akkor is, ha valaki már nem fertőz. Ez valószínűleg azért következik be, mert a vírus RNS-ét kimutató tesztek már nem fertőző maradványokat is érzékelnek: olyanokat, amelyek az élő vírus nagy részének távozása után maradtak hátra.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés