hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az oltatlanok miatt alakulnak ki a vírusmutációk

Az oltatlan emberek mindenkire veszélyt jelentenek, ha megfertőződnek, mondják a fertőző betegségek specialistái a Napi.hu szerint.

Az oltatlan emberek potenciális variánsgyárak – mondta William Schaffner, a Vanderbilt Egyetemi Orvosi Központ fertőző betegségek osztályának professzora a CNN-nek a Napi.hu szerint. Ezt azzal magyarázta, hogy az új koronavírusváltozatok egyetlen forrása a fertőzött személy teste.

Minél több az oltatlan ember, annál több lehetőség van a vírus szaporodására – jelentette ki Schaffner, aki szerint amikor a szaporodás megtörténik, mutálódik, és egy "olyan variánst dobhat ki, amely még súlyosabb lesz a későbbiekben".

Ahogy a vírusokban mutációk jelennek meg, azok maradnak fenn, amelyek megkönnyítik a vírus terjedését a populációban – mondta Andrew Pekosz, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health mikrobiológusa és immunológusa a CNN-nek. – Minden egyes alkalommal, amikor a vírusok változnak, ez más platformot ad a vírusnak, hogy újabb mutációkat adjon hozzá. Most olyan vírusaink vannak, amelyek hatékonyabban terjednek.– tette hozzá utalva a világszerte megjelent változatokra. Az Egyesült Államokban több saját változat is megjelent, köztük a B.1.427 vagy epszilon-törzs, amelyet először Kaliforniában, és a B.1.526 vagy eta változat, amelyet először New Yorkban diagnosztizáltak.

Egy új variáns máris végigsöpört a világ nagy részén. Tavaly nyáron a vírus egy D614G nevű mutációt hordozó változata Európából az Egyesült Államokba, majd a világ többi részére is eljutott. A változtatás sikeresebbé tette a vírust – jobban szaporodott –, így ez a változat átvette a Kínából származó eredeti törzs helyét. Azelőtt jelent meg, hogy az emberek elkezdték volna megnevezni a változatokat, de ez lett a vírus alapértelmezett változata.

Az újabb változatok többsége a D614G-t módosította. Az alfa variáns, vagyis a B.1.1.7 tavasz végére az USA-ban domináns változattá vált, köszönhetően a hatékonyabb átvihetőségének. Most a delta változat még jobban képes terjedni, és ez lesz a domináns változat számos országban, köztük az Egyesült Államokban is.

A jelenlegi vakcinák eddig minden változat ellen jól védtek, de ez bármikor megváltozhat. Ezért az orvosok és a közegészségügyi tisztviselők azt szeretnék, ha minél többen beoltatnák magukat.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés