2022. május. 21., szombat - Konstantin.
hirdetés
hirdetés

Az MRSA okozta tüdőgyulladás antibiotikum terápiája

A meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) okozta kórházi eredetű tüdőgyulladások száma egyre emelkedik.

Az MRSA törzsek antibiotikumok iránti rezisztenciája változik és növekszik, a halálos kimenetelű esetek száma  jelentős.

Az USA-ban a vancomycin és a linezolid, Európában a vancomycin, a linezolid, a teicoplanin és a quinupristin/dalfopristin az elfogadott adekvát kezelés. Bár a tigecyclin és a daptomycin is rendelkezik anti-MRSA aktivitással, de MRSA pneumoniában nem bizonyították azt, hogy ugyanolyan hatásosak lennének, mint a felsorolt antibiotikumok. Számos egyéb antibiotikumnak is van MRSA elleni aktivitása (pl. fosfomycin, fusidinsav, vancomycin + rifampicin), de eddig még velük randomizált és kontrollált vizsgálatokat nem végeztek. A legújabb antibiotikumok közül (pl. televancin, dalbavancin, oritavancin, ceftobiprol, ceftarolin, iclaprim) valószínűleg egyesek alkalmasak lesznek az MRSA pneumoniák kezelésére, de ezek a vizsgálatok még váratnak magukra. 

Forrás: Int J Antimicrob Agents 2010 Aug 17

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A Magyar Tudományos Akadémia székháza ad otthont Budapesten a 2022-es Sclerosis Multiplex Világnapnak május 28-án.

Hiába kérte többek között a Magyar Orvosi Kamara is, hogy külön egészségügyi minisztérium feleljen a jövőben az egészségügyet érintő döntésekért, ez a jelek szerint nem fog megvalósulni.