hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az inkontinencia a férfiakat is érinti

Hazánkban mintegy 600-700 ezren élnek enyhe vagy középsúlyos vizeletvesztéssel, 25 százalékuk férfi, és 90 százalékuk nem fordul orvoshoz.

Az inkontinencia egyik kiváltó oka lehet a prosztata megnagyobbodás. Míg 20 évesen a prosztata mindössze diónyi, 60 éves korra már citrom nagyságú is lehet, és mérete akadályozza a vizelet elfolyását. Ha a húgyhólyag nem tud rendesen kiürülni, a folyamatos telítődés túlfolyást okoz. Az így kialakult nyomás pedig már elegendő ahhoz, hogy a meggyengült záróizmokon keresztül a vizelet akaratlanul távozzon.

De az inkontinenciát okozhatja a prosztata műtét utáni köhögés, tüsszentés, különösen dohányosok esetében, de kiválthatja a mozgásszegény életmód vagy az elhízás is. Emellett a cukorbetegeknek fokozottan oda kell figyelniük, mivel az ő esetükben az inkontinencia megjelenése állapotuk romlását, szövődményt jelezhet.

Férfiak esetében a vizelettartási probléma minden esetben kivizsgálást igényel, hiszen a prosztata problémákon túl akár komolyabb – kismedencei, alsó bélszakaszt érintő –, betegségek is okozhatják. Ezek mielőbbi felismerése különösen fontos, mivel kezelésük megkezdésében az időtényező jelentős, akár a beteg életkilátásait is befolyásolja.

Éppen ezért fontos, hogy ha valaki vizeletszivárgást észlel, mindenképpen keresse fel háziorvosát, aki segít kideríteni az okokat és kiválasztani a megfelelő kezelést.

Mivel az az inkontinencia az életminőség romlását okozza, a kellemetlen tünetek észlelésével együtt sokan egyre jobban elzárkóznak a közösségi programoktól is. Ezért a kiváltó okok megkeresése és kezelése mellett néhány életmódbeli változtatás is szükséges, amelyek komfortosabbá tehetik a mindennapokat.

Fotó: kontinencia.hu
Fotó: kontinencia.hu

Az egyik ilyen a dohányzásról való leszokás. Emellett fontos az egészséges testsúly megőrzése, illetve túlsúly esetén a fogyás. A gátizomtorna a férfiak számára is ajánlott, amihez már kifejezetten férfiak számára kialakított tornasor is létezik. A tünetek mérséklésében a vízhajtó hatású italok, például a kávé és alkohol fogyasztásának csökkentése, valamint a fűszermentes étkezés is segíthet.

A tünetek okozta diszkomfort érzés emellett megfelelően kiválasztott védőeszközzel csökkenthető. Ma már számos olyan megoldás létezik, amelyek kifejezetten férfiak számára készültek, így tökéletesen illeszkednek, megfelelő védelmet és diszkréciót nyújtva. Fontos, hogy ezek kiválasztáskor mindenképpen figyelembe kell venni a vizeletszivárgás mértékét, és megfelelő nedvszívó képességgel rendelkező terméket kell választani, amelyben a háziorvos vagy urológus szintén segíthet. Ezek akkor is nagy segítséget jelentenek, ha egy kirándulás vagy családi esemény miatt hosszabb időt kell távol tölteni, hiszen megfelelő tervezéssel ezek az időszakok is gondtalanok lehetnek.

Összességében elmondható tehát, hogy az inkontinencia az életminőséget komolyan rontó tünetegyüttes, amire mindenképpen figyelni kell. A tünetek észlelése után minél előbb javasolt orvoshoz fordulni, és megkeresni a kiváltó okokat, miközben a mindennapi életet is kényelmesebbé kell tenni a megfelelő kiegészítő kezelések és termékek használatával.

(forrás: Kontinencia.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés