2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az idősek megtartása közös társadalmi felelősség

A konferencián szó lesz az egészségügyi és szociális ellátás határterületeiről, a hosszú idejű ápolással-gondozással járó állapotokról, a stigmatizáló élethelyzetekről, a demencia és az inkontinencia problémáiról és a prevencióról.

Akkor teszünk jót, ha annyira meg tudjuk becsülni az időseket, hogy azon törekvéseknek, személyre szabott megoldásoknak, amelyek őket célozzák, azoknak aktív részesei is tudnak lenni. A kérdés az, tudjuk-e olyan helyzetbe hozni az időseket, hogy azt a segítséget, amit nyújtani szeretnénk nekik, azt ők megfelelő pszichés állapotban el tudják fogadni – mondta Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az idősek világnapján a Szociális Klaszter Egyesület konferenciáján hétfőn Budapesten.

Az államtitkár elmondta, jelenleg Magyarországon 37 ezer idős ember kap nappali ellátást és 55 ezren élnek bentlakásos intézményben, a kormány idősellátásra 61 milliárd forintot költ évente. Fülöp Attila jelezte, a nyugdíjak értékállóságát törvény biztosítja, és a kormány először tavaly vezette be nyugdíjprémiumot.

A tízéves fennállását ünneplő Szociális Klaszter nemzetközi tanácskozásán ápolók, gondozók, fizioterapeuták, dietetikusok, kutatók, orvosok, gyógyszerészek, szociális munkások, közgazdászok osztják meg egymással az idősgondozás terén tapasztalataikat.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink