hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Az idős, súlyos beteg halálának várható időpontjáról

A sürgősségi osztályok orvosai jó eséllyel előre tudják, hogy 65 évesnél idősebb betegeik közül kik fognak egy hónapon belül meghalni, közli az OTSZ Online.

Az életük utolsó hónapjait élő, idős, súlyos betegségben szenvedő és/vagy súlyos állapotban lévő betegek nagy számban és nagy valószínűséggel kerülnek be a kórházak sürgősségi osztályaira. Nagyjából háromnegyedüket veszik fel az egészségügyi intézmények életük azon fordulópontján, amikor már felgyorsul a fizikai hanyatlás. A sürgősségi osztályokra kerülő idős, súlyos betegek nagy többségénél nem dokumentálják, hogy mik a betegek további céljai (pl. olyan sokáig szeretne élni, amíg csak lehet, vagy palliatív kezelést kér, stb.), és azt sem kérdezik meg a betegektől, hogyan vélekednek sorsukról. Sokan ajánlják, hogy ilyenkor az orvosok és ápolók folytassanak komoly beszélgetést a beteggel, hisz ily módon rövidülhetne a kórházi benntartózkodás, kisebb számban vetnének be az élet vége felé agresszív terápiákat, a beteg korábban bekerülhetne a hospice ápolásba, és kb. 36%-kal csökkennének az élet utolsó napjainak egészségügyi kiadásai (ez az USA-ban az élet utolsó hetében mintegy 1040 dollárral kevesebb kiadást jelentene).

Dr. Kei Ouchi (Department of Emergency Medicine, Brigham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) és munkatársai közleményükben arról számoltak be, hogy feltették a sürgősségi osztályok orvosainak azt a meghökkentő kérdést: meg tudják-e mondani, mely betegük fog egy hónapon belül meghalni. Az orvosok válaszait összevetették a National Death Index aktuális számaival. A sürgősségi osztály orvosai azt is jó eséllyel meg tudták becsülni, hogy melyik beteg fog az elkövetkező 6-12 hónapban meghalni.

Dr. James Downar (University of Ottawa, Ontario, Kanada) és munkatársai azt ismertették, hogy a Kanadában zajló Risk Evaluation for Support: Predictions for Elder life in the Community Tool (RESPECT) vizsgálat milyen algoritmusokat használ az otthoni ápolásra szoruló, vagy a közösségi ápolási otthonokban gondozott idős betegek állapotának és sorsának felbecsüléséhez. A RESPECT vizsgálatban a családtagok vagy az ápolási otthonokban dolgozó gondozók regisztrálják a beteg állapotának fontosabb változásait, melynek alapján az orvosok meg tudják határozni, mely betegeknél magas az egy hónapon belül várható elhalálozás kockázata, és ezt tudják közölni a palliatív ellátást végző szolgálatokkal.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés