hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Az FDA jóváhagyta a Sutent alkalmazását a hasnyálmirigyrák egy ritka típusában

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) május 20-án engedélyezte, hogy a Sutentet (sunitinib) olyan betegek kezelésére használják, akiknek progresszív neuroendokrin hasnyálmirigyrákjuk műtétileg nem távolítható el vagy ráterjedt a test más részeire is, azaz metasztatizált.

Az ilyen betegség ritka, és a tumor általában lassan növekszik. A becslések szerint az Egyesült Államokban évente 1000-nél kevesebb eset fordul elő. Ez a második új szer, amit a betegség kezelésére az FDA engedélyezett; az első az Afinitor (everolimus) volt, aminek alkalmazását május 5-én hagytak jóvá.

A Sutent biztonságosságát és hatékonyságát egy 171 beteget bevonó vizsgálatban tanulmányozták; a betegeknek progresszív neuroendokrin hasnyálmirigyrákjuk volt, amely vagy lokálisan előrehaladott, nem műthető, vagy késői stádiumú, metasztázisokat adó tumor volt. A betegek fele Sutentet, másik felük placebót kapott. A progressziómentes túlélés medián értéke a Sutent esetében 10,2 hónap volt, míg a placebót kapókban csak 5,4 hónap. A Sutent leggyakoribb mellékhatásai a hasmenés, az émelygés, a hányás, az anorexia, a magas vérnyomás, az aszténia, a hasi fájdalom, a hajszín megváltozása, a sztomatitisz és a neutropénia voltak.

A Pfizer által forgalmazott Sutentet már korábban engedélyezték a metasztatizáló veserák, valamint a ritkán előforduló gasztrointesztinális stróma tumor (GIST) kezelésére.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: FDA, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés